Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Hosting alırken nelere dikkat etmek gerekir?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Evet, yeni bir makalemizden herkese merhabalar demek istiyorum. Bu sefer ki makalemiz ise, içeriklerimizi barındırmak adına en doğru tercihi yapmamız gereken Hosting hakkında. Hosting derken elbette, şöyle ki; "Hosting - Reseller - VPS - VDS - Dedicated" şeklinde demek daha doğru olur sanırım. Hosting aslında gerçekten çok önemli bir husus. Çünkü, web sitelerimizin sağlıklı bir şekilde yayın hayatına devam etmesi açısından, günün her saatinde aktif konumda olması açısından ve hızlı olması açısından gerçekten fazlası ile önemli bir husus. Kaldı ki, günümüzde bir çok Hosting firması olduğu için de Hosting seçmek bir hâyli zor elbette. Kaldı ki, bir de güzel vaatler verilerek aldığınız bir hostingden pişman olmakta gerçekten bu durumun tuzu biberi olsa gerek..

Şimdi, öncelikle Hosting alırken nelere dikkat edeceğimize değinelim ister iseniz, daha sonra "Hosting - Reseller - VPS -VDS - Dedicated" kavramlarını açıklamaya başlayalım..

Hosting alacağım, fakat öncelikli olarak nelere dikkat etmem gerekiyor?

Hosting belirttiğim gibi gerçek anlamda çok zor seçilen, bilhassa dikkatli seçilmesi gereken bir şey. Yani, şuan Türkiye'deki Hosting şirketlerinin sayısına bakarsak eğer, yüzlerce hosting şirketi var. Pardon, binlerce demek daha doğru olur sanırım. Bilhassa, gerçek hosting şirketlerinin sayısı her zaman azınlıktadır elbette. Ve elbette bunun yanı sıra evden yönetilen, yeterli bilgiye sahip olunmadan hosting şirketçiği kuran kişiler de yok değil.. Velhasıl hosting alırken dikkat edilmesi gereken hususlara göz atmak gerekir ise;

  • Kesinlikle Yer Sağlayıcı belgesi olan firmaları tercih ediniz.
  • Kesinlikle belli bir ofisten işlem yapan firmaları tercih ediniz. Yani evden çalışan firmalarla çalışmamaya özen gösteriniz.
  • Kesinlikle, bütün adresini belirten firmalar ile çalışmayı tercih ediniz. Yani, ofis adresi, mevcut telefon numaları vs. bütün bilgilerini belirten firmaları tercih ediniz.
  • Hosting firmasının web sitesi çok önemlidir. "Yahu, ben hostingime bakarım şirketin sitesinin ne önemi var?" diye sakın düşünmeyin. Bir şirketin kalitesi web sitesine verdiği özen ve emekle belli olur. Kesinlikle bunu unutmayın.
  • Ayrıca hosting almadan önce, kesinlikle şirket sahipleri ile görüşme yapınız. İster mail yolu ile, ister telefon yolu ile. Yani, hosting sahiplerinin kullandığı dile şahit olmak için. Sonuçta, bu devirde bir çok firma var. Ve bu firmalardan bazıları, saat gecenin 3'ü olsa bile size "Efendim, teşekkürler, iyi çalışmalar" şeklinde nazik davranıyorlar. Fakat, maalesef bazı hosting firmaları ile sorun yokken çok iyi iken, sorun olduğu zaman nazikliği elden bırakıyorlar.
  • Hosting almadan önce kesinlikle, Google'dan hosting firmasını araştırın. Veya, Webmaster Forumlarında konu açarak hosting firması hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Çünkü, bu şekilde hosting firmasının iyi mi kötü mü olduğu hakkında az veya çok, bir şekilde bilgi sahibi olursunuz.
  • Eğer Türkiye'de yaşıyor iseniz, kesinlikle Hosting konusunda "Türkiye Lokasyon" tavsiye ediyorum. Sunucuların Türkiye'de olması bir o kadar sitenizi hızlandıracaktır. Fakat, yabancı ülkede iseniz elbette "Yabancı Lokasyon" yani, bulunduğunuz yerin lokasyonu daha iyi olacaktır. Bu durumu açıklamak gerekir ise şöyle diyebiliriz ki;

"Ben Türkiye'de isem, Türkiye Lokasyon sayesinde Türkiye'deki herkes sitemi hızlı gezer. Fakat, Türkiye Lokasyon'da olan siteme, yabancı şehirden girenler siteme yavaş girerler." şeklinde açıklayabiliriz sanıyorum ki.

  • Bunun beraberinde, Hosting hizmeti almadan önce kesinlikle hosting alacağınız şirketten yazılım desteği olup / olmadığına dair bilgi alın. Yani, WordPress kurulumunu bilmeyen birisi doğal olarak sitesini açamayacak. Ve boşuna hosting almış olacak. Dolayısı ile kesinlikle, bu durumu göz önünde bulundurun.
  • Dolayısı ile Hosting alır iken dikkat edilmesi gereken hususları bu şekilde sıralayabilirim. Fakat kesinlikle, ve kesinlikle hosting alma konusunda acele etmeyin. Kesinlikle, yavaş hareket edin ve sizin siteniz için en sağlıklı hostingi seçin...

NOT: Hosting seçiminde HOSTBUL.NET 'i rehber olarak kullanabilirsiniz. Yani çalışmak istediğiniz hosting şirketi eğer ki hostbul'da var ise, o şirkete yapılan yorumlar doğrultusunda o şirket hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hosting, Reseller, VPS, VDS, Dedicated ' den hangisini tercih etmeliyim?

Evet, aslında en önemli unsurdur; Paylaşımlı Hosting mi seçilmeli? Reseller mi seçilmeli? VPS mi seçilmeli? VDS mi seçilmeli? Yoksa Dedicated mi seçilmeli? İsterseniz bu sorulara başlıklar hâlinde cevap verelim;

Paylaşımlı Hosting Nedir Ne Değildir? Neden Tercih Etmeliyim?

Paylaşımlı Hosting, mevcut sistemdeki kaynakların tümünün bölünerek, kullanıcılara dağıtıldığı hosting planıdır diyebiliriz. Yani, sizin için belirlenmiş "Alan ve Trafik" haricinde hiçbir şekilde artı özellik kullanamazsınız. Ve, belirlenmiş bir CPU miktarı vardır. Ve, siz bu CPU limitini geçtiğiniz an siteniz askıya alınır. Yani, Hosting sahibi size, "Sitenizin, CPU limitini aştığını, ve ister iseniz Reseller paketine geçebileceğinizi söyler". Paylaşımlı Hosting, genellikle küçük web sitelerin yer alacağı hosting planıdır. Bilhassa, portfolio siteleri için idealdir diyebiliriz. Ve, özellik bakımından Reseller Hosting'e nazaran elbette daha da kısıtlıdır. Özellikle, Alan ve Trafik bakımından çok az olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki, bu barındırılacak sitelere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Yani Paylaşımlı Hosting'i özetlemek gerekir ise; Kesinlikle forum ya da büyük blog oluşturma amacı güderek almayınız. Çünkü, kesinlikle ilerleyen zamanlar içerisinde ya trafik, ya alan, ya da CPU sıkıntıları paçanızı bırakmayabilir. Fakat küçük projeleriniz var ise, Paylaşımlı Hosting tam size göre!

Reseller Hosting Nedir Ne Değildir? Neden Tercih Etmeliyim?

Reseller Hosting, Paylaşımlı Hosting'e nazaran özellik bakımından daha da geniş bir yelpazeye yayılmıştır diyebiliriz. Çünkü, Reseller Hosting'de sunucu tarafından size özellikler atanır. Ve siz de, domainleriniz için mevcut alan ve trafik doğrultusunda, alan ve trafik özellikleri atayabilirsiniz. Fakat Reseller Hosting'de de elbette belirli bir limiti olan CPU söz konusudur. Ve bu CPU limitini geçtiğiniz andan itibaren siteniz, sunucuda bulunan diğer sitelerin yayın hayatına devam etmesi için, en azından sağlıklı bir şekilde, askıya alınır. Eğer, CPU konusunda siteniz fazla başınızı ağrıtmıyor ise, Reseller Hosting tam size göre diyebilirim. Açıkçası, Reseller Hosting gerçekten güzeldir, iyidir. Fakat maalesef ki, siteniz CPU bakımından sıkıntı yaşatıyor ise, maalesef ki Reseller Hosting'de ihtiyaçlarınızı karşılamayacaktır.

Asında Reseller Hosting, gerçekten çok kullanışlıdır. Çünkü, sunucu tarafından size Paylaşımlı Hosting'e nazaran daha fazla Alan ve Trafik belirlenir. Ve siz de bu doğrultuda, domainleriniz için alan ve trafik atayabilirsiniz. Ve ücret bakımından da, uygundur. En azından, bir çok şirkette bu durum bu şekilde diyebilirim. Özetle, CPU sorununuz yoksa düşünmeden Reseller alabilirsiniz.

VPS (Virtual Private Server) Nedir Ne Değildir? Neden Tercih Etmeliyim?

VPS, bir sunucunun tamamen farklı farklı bölümlere bölünmesi ile oluşturulan bir sistemdir diyebiliriz. Yani, belirlenen bir CPU limiti yoktur. Sitenizin, CPU'su kaç olursa olsun bir şey çıkmaz. Fakat, aşırı derece de CPU hep yüksek olur ise belki şirket sahibinden uyarılar alabilirsiniz. Ayrıca, sunucudaki hiçbir VPS birbirini etkilememektedir. Yani, sizin CPU artışınız, başka sitelere etki etmemekte. Ve, bu yüzden çok iyidir. En azından, Paylaşımlı ve Reseller Hosting'de ki gibi "Acaba CPU geçti mi?" diye düşünmenize gerek kalmıyor. Ayrıca, VPS'de bir çok paylaşımlı hosting ve reseller oluşturabiliyorsunuz. Yani, çok gelişmiş bir siteniz var ise VPS sizin işinizi görecektir diye düşünüyorum. Fakat normal büyüklükte bir site için konuşuyorum. Çünkü büyükten daha da büyük siteler de var bildiğiniz gibi.

VPS'de sizin için bir RAM belirlenir. Daha doğrusu şöyle belirtmek gerekir ise; Mevcut RAM, sunuculardaki sitelere atanır. Ve siz bu RAM doğrultusunda VPS'yi kullanabilirsiniz. RAM geçtiği zaman şirket sahibinden uyarı almanız söz konusudur diyebiliriz. Özetle, düşük RAM kullanan siteleriniz var size VPS tam size göre!

VDS (Virtual Dadicated Server) Nedir Ne Değildir? Neden Tercih Etmeliyim?

Şöyle söylemek istiyorum; VPS'de mevcut bir RAM vardır. Ve bu RAM sunucudaki bütün VPS'lere atanır. Fakar VDS'de ise, aynı durum söz konusu değildir. Yani mevcut RAM tamamen aynı müşteri için atanır. Ve dolayısı ile "RAM Limiti" gibi bir durum söz konusu olmaz.

Yani eğer ki siteniz fazlası ile gelişmiş ise ve RAM konusunda sıkıntı çıkartıyor ise VDS tam size göre diyebilirim. Çünkü VDS'de neredeyse hiçbir limit yoktur. Alan ve Trafik bellidir elbette. Fakat, mevcut RAM tamamen size atanır.

Dedicated Hosting Nedir Ne Değildir? Neden Tercih Etmeliyim?

Dedicated Hosting, mevcut sunucunun tamamen müşteri tarafından kullanılması diyebiliriz. Yani, hiçbir şekilde sunucu da bölünme vs. yoktur. Ki zaten, sunucunun büyük özelliklerini siz kullanırsınız. Bu da beraberinde, sunucu da bir çok paylaşımlı hosting, reseller, vps, vds oluşturmanıza olanak sağlar.

Eğer ki çok gelişmiş, birden fazla siteniz var ise Dedicated Hosting tam size göre! Fakat, fiyat bakımından diğer hosting planlarına nazaran pahalı olduğunu hatırlatmak isterim. Bütçe konusunda sıkıntınız yok ise, Dedicated Hosting sizin aradığınız büyük özellikleri sağlamaktır desek yeridir.

Velhasıl kelam, bir makalemizin daha sonuna geldik. Elimden geldiğince, tecrübe ve bilgilerime dayanarak sizlere "Hosting alır iken dikkat etmeniz gereken hususlar" konusunda bilgi vermeye çalıştım. Umarım bu konuda başarılı olmuşumdur diye düşünüyorum. Umarım, bu makalem yeni hosting alacak kişilere faydalı olur.

Not: Yazı içerisinde yer alan resim, temsili Datacenter resmidir.

İlginizi çekebilecek yazılar


    • Forum
    • 6 Nisan 2017, 00:43

    Konu eski ama içerik kaliteli, emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederiz.

      • Şahin Gezici
      • 6 Nisan 2017, 10:19

      Merhabalar,

      Yorumunuz için biz teşekkür ederiz.

      İyi Günler

    • Kazım Turuncu
    • 15 Mayıs 2017, 11:05

    Hosting alırken Cpu limiti ve trafik limiti önemli. Bunlara dikkat etmeden aldığım hostinglerde sıkıntı yaşadım. Trafiğim biraz artınca siteye erişim kesiliyor. Bu yüzden hosting almadan önce cpu limitini öğrenin derim.

    • Cengiz korkmaz
    • 24 Ekim 2017, 02:38

    teşekkürler

      • Şahin Gezici
      • 24 Ekim 2017, 11:59

      Merhaba,

      Yorumunuz için bizler teşekkür ederiz.

      İyi Günler

    • softcand
    • 22 Mart 2018, 15:06

    Merhaba arkadaşlar.Biz haftada min 100.000 kişi tarafından girilen bir web program yadık.Program canlı destek (canlı sohbet).Canlı destek elemanları ve bunlara bağlanan müşteriler den oluşmaktadır.Haftada 100.000 den fazla konusma olmaktadır.Bu konusma kayıtları tutuluyor raporlarnıyor.Benim ihtiyacımı karşılayacak Dedicated sunucu özellikleri ne olmaslıdır.Bu konuda yardıma ihtiyacım var

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık