Çocuğa sorumluluk duygusu nasıl kazandırılır? sorusu anne-babalar tarafından oldukça sık sorulmaktadır. Çocuklarınız oyuncaklarını ya da kıyafetlerini dağıttıklarında sürekli arkalarından siz mi topluyorsunuz?
AYRICA: Çocuklar Çamaşır Yıkamaya Neden Yardım Etmeli?
Çocuklarımıza eşyalarını yatak altlarına ya da yanlış yerlere sıkıştırmaları yerine rahat bir şekilde bulabilmeleri için düzgün bir şekilde çıkartmasını nasıl öğretebiliriz? Onlara hem sorumluluk duygusunu kazandırmayı öğretmek hem de size yardım etmesini sağlayarak iş yükünüzü azaltmak için yardım etmelerini sağlayabilirsiniz.
AYRICA: Çocuğa Saygı Nasıl Öğretilir? Saygı Öğretmenin Adımları
Bazı çocuklar toparlanmayı hiç sevmemekle birlikte giysilerini etrafa saçarlar ya da ev içinde çok giyilmese de çıkartıp asmak yerine kirli sepetine fırlatmayı tercih ederler. Aşağıda sıraladığımız 5 adım ile evde çocuğa sorumluluk vermek konusunda yapılabilecekleri bulabilirsiniz.
AYRICA: 5 Adımda Çocuğu Ders Çalışmaya Nasıl Teşvik Ederiz?
Çocuğa Sorumluluk Duygusu Kazandırma - Ev İşlerine Yardım
1.) Etrafı Toparladıklarında Onları Övün
Övgü, övgü, övgü! Gerektiği yerlerde çocuklarınızı övmeyi ihmal etmeyin. Yapılan çalışmalar, çocukların başkalarının onayını almalarının, onları daha iyi motive ettiğini gösteriyor.
AYRICA: Çocuğumun Başarısını Nasıl Artırabilirim Diyenlere Tavsiyeler
AYRICA: Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim? Diyenlere 100 Kısa Yol!
Başkaları tarafından onaylanmanın yanı sıra sevdiğiniz ve değer verdiğiniz bir kişi tarafından onaylanmak, takdir edilmek, övgü almak insan psikolojisi için paha biçilemez bir şeydir. Parayla yapılan teşviklere karşı çok daha etkilidir.
AYRICA: 11 Adımda İyi Bir Baba Olmanın Önemli Yolları!
Bu nedenle çocuklarınızın gün içerisinde yaptıklarına dikkat edin. Yatağını toplamasına, giysilerini askıya asmasına ya da düzgün bir şekilde yatağına bırakmasına dikkat edin ve böyle durumlarda onu sevgiyle takdir edin.
AYRICA: 3-4 Yaş Çocuklarla Evde Oynanacak 10 Oyun
Böyle yapıldığı takdirde sizin iyi olmanızın yanında çocuğunuz da mutlu olacağından kendisine çeki düzen vermesi daha kolaylaşacaktır. Üstelik bu sayede zamanla toparlanmayı öğrenmesiyle, siz de arkasını toparlama olmayacağı için daha çok zaman kazanacaksınız.
AYRICA: 10 Adımda Saygısız Çocuğa Nasıl Davranmalı?
2.) Beklentilerinize Uymasa Bile Sürekli Düzeltmeyin
AYRICA: Davranış Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Çocuklarınız özellikle ilkokul çağı gibi daha küçük yaştaysa, kıyafetlerini ya da yataklarını sizin istediğiniz gibi yapmazsa yaptıklarını bozup tekrar düzeltmeyin. Hele de laf yaparak, söylenerek tekrarlamayın.
AYRICA: 0-12 Yaş Çocuklarda Ahlaki Gelişim Aşamaları Nelerdir?
Böyle yapmalarınız onların inatlaşarak, sürekli bu şekilde yapmalarına sebep olacaktır. İstediğiniz gibi olmadığında bağırmadan, güzel bir ses tonuyla ve sevgi ile nasıl olması gerektiğini, yaptığını daha da güzel yapabileceğini anlatabilir ve birlikte tekrarlayabilirsiniz. Bu, daha çok etkili bir öğrenme olacaktır.
AYRICA: Bebeklerde Beyin Gelişimi için Bilmeniz Gereken Her Şey
3.) Öncelikle Gösterin
Bir üst maddede bahsettiğimiz gibi, çocuklar ilk başta nasıl olacağını bilmedikleri için nasıl katlanacağını ya da toparlanılacağını bilmiyorlar.
AYRICA: Bebekler Gözlerini Neden Ovuşturur? Ne Yapılabilir?
AYRICA: 10 Adımda Ergenliğe Giren Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Bu yüzden onlara sevgi ve anlayış ile kıyafetlerin nasıl katlanacağını, havluların nasıl katlanıp yerine konabileceğini, yataklarının nasıl yapılacağını, dışarıdan gelince kıyafetlerimizi nasıl çıkartıp el-ayak yıkanacağını göstermeniz gerekiyor. Yaptıklarında da övgüyü asla unutmayın.
AYRICA: Çocuklarda Tırnak Yeme Sebebi ve Tedavisi Nedir?
4.) Yeri Geldiğinde Ödün Verilmeli
Diğer aile üyelerinin sizin düşüncelerinizden daha farklı düşünebileceğini unutmayın. Birlikte yaşamak, uzlaşma gerektirir. Onların "temiz ve düzenli" olma fikri sizinkinden daha farklı olabilir.
Temiz ve düzenli olunduğunda sadece sizin istediğiniz gibi olmuyor diye tartışmamak gerek. Bazen sadece çaba sarf ettikleri için takdir etmek de gerekir.
5.) Teşvik Edici Olun
Sizin dışınızda diğer yetişkin aile bireylerinin ya da çocukların harekete geçmesi için sürekli "dırdır" etmek, hemen parlayıp-tartışmak işe yaramamaktadır. Bu eylemler için daha yaratıcı olunmalıdır.
Çocuklarınız için bunu bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Odayı toparlamak için belirli bir süre verilebilir ve zamanında yapılırsa, küçük bir ödül verebilirsiniz. Örneğin "kıyafetinizi toparlayıp, askıya asmak için 5 dakikanız var." diyebilir ve yapıldığı takdirde sevdikleri yemeği yapabilir ya da son zamanlarda gitmeyi istediği bir yere gidebilir veya almayı istediğini hediye olarak alabilirsiniz.
Daha büyük çocuklar için de nakit teşvik olabilir. Ancak hangi yaşta olursa olsun, en önemli teşvik yönteminin övgü olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Çocuğa Ev İşi Yaptırma için Teşvik Etmek Neden Önemlidir?
Çocuklara kıyafetlerini ya da oyuncaklarını toparlamasını istemek yerine, kendimiz toparlamak genellikle daha kolay görünür. Bu bize zaman kazandırır, işi istediğimiz gibi yapmış oluruz ve kimseyle de tartışılmaz.
Ancak böyle düşünmek ve yapmanın bir problem olduğu ileride ortaya çıkar. Çocuğa sorumluluk vermek yerine arkasını toparlamak, kendi açımızdan kısa vadede verimli ve pratik görünse de, uzun vadede çocuklarımız için en büyük kötülüğü yapmış oluruz.
Sorumluluk bilinci gelişmeyen çocuklar, ileriki yaşamında başkalarının kendisi için her şeyi yapmalarını bekleyen tembel yetişkinler olurlar.
Çocuğa sorumluluk bilinci nasıl verilir? sorusunu soruyorsanız, ev içinde de size yardım etmesini sağlamalısınız. Onların geleceğini de düşünerek, kendilerine bakabilecekleri ve topluma yararlı kişiler olmalarını istiyorsanız, onları evde toparlamaya alıştırmalısınız. Unutmayın, böyle yaparak onlara hayat için büyük bir iyilik yapıyorsunuz!
İlginizi çekebilecek yazılar:
- Hafta Hafta Gebelik - 1 Haftalık Gebelikte Neler Olur? (Detaylı)
- Hamilelikte Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlar? Nasıl Önlenir?
- Gebelikte Dehidrasyon (Sıvı Kaybı) Nasıl Anlaşılır? Belirtileri - Tedavisi
- Hafta Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri (1-14 Hafta)
- Hamilelikte Hafta Hafta Karın Büyümesi (Resimli 1-14 Hafta)
- Hamilelikte (Gebelikte) Oruç Tutulur mu? Zararlı mı?
- Otistik Bebek Belirtileri - Otistik Bebekler Neler Yapamaz?
- Koroid Pleksus Kisti Nedir? Geçmezse Ne Olur?
- İp Atlamanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Dar Gelen Kıyafetler Nasıl Genişletilir? (Kapsamlı Anlatım)
- Dar Gelen Çizme, Ayakkabı, Bot Nasıl Genişletilir? Etkili Yöntemler!
- Evlilik Korkusu Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Yenilir?
- Ameliyattan Sonra Neden Kilo Alınır? (5 Ana Sebep)
Yorum bulunmamaktadır.