İnternet ekosistemi günümüzde oldukça önemli bir konuma sahip. Dolayısı ile bu gerçek beraberinde olumlu gelişmeleri getirse de, birtakım "sinir bozucu" durumlara da gebe kalınmasını beraberinde getirebilmektedir. Birçok bilgisayar kullanıcısının en temel sorunu "veri kaybı" olsa gerek. Veri kayıpları, özellikle temel donanım arızaları ve hard diskin bozulması ile gerçekleşebileceği gibi; elektrik kesintisi, durduk yere işletim sisteminin çökmesi, olası yazılım problemleri veya dosya sistemlerinin bozulmasından da kaynaklanabilmektedir.
Buradan çıkarabileceğimiz sonuç ise, veri kayıplarının, genellikle elimizde olmayan sebeplerden ötürü yaşandığıdır. Yani veri kayıplarının, bilhassa virüs veya hacklenme gibi sorunlardan ötürü yaşandığını dile getirmek hiç de yanlış olmaz. Sonuçta, kimse kendi sistemine virüs sokmuyor veya kendi sistemini hacklemiyor. Öyle değil mi? O zaman, elimizde olmayan durumların da olduğunu endişe etmeden, rahatlıkla dile getirebiliriz. Yani veri kayıplarının tek sorumlusu bizler değiliz.
Veri Kayıpları Hâlâ Büyük Bir Sorun Olarak Karşımızda
Firmalar veri güvenliğine yönelik profesyonel düzeyde birçok aksiyon alıyor. Ancak maalesef ki bu gibi çalışmaların, kalıcı çözümlere yönelik "kesin" bir sonuca ulaştığını dile getiremiyoruz. Yani yapılan araştırmalara göre örneğin, son 10 sene içerisinde, yüzdelik dilimin büyük bir skalasını oluşturan kullanıcıların birçoğu, veri kaybı yaşamış durumda. Sonuçlar pek de iç açıcı değil.
Bu gibi durumlarda, önemli müşteri bilgileri de kaybolabildiği için, bazı firmalar sadece bu yüzden kapanmak zorunda kalıyor. Ayrıca hırsızlık ve hard disk çökmelerinden ötürü yaşanan veri kayıpları da kesinlikle azımsanamayacak düzeyde. Veri kayıpları elbette ülkelere de göre değişkenlik gösteriyor ancak neredeyse tüm ülkelerde, bu gibi sorunlar ile boğuşan insanlar bulunmaktadır.
Verileri Kurtarmak için Çözüm Yolları Nelerdir?
Öncelikle şu bilgiyi mutlaka hatırlatmamız gerekiyor. Biz bilgisayar kullanıcıları olarak bir veriyi bilgisayarımızdan sildiğimizde, bunu biz görmeyiz. Yani sildiğimiz veriler, yalnızca bizim için görünmez olur. Telefon, HDD, SD Kart v.b. üzerine veri yazılmadığı müddetçe, kaybolan veriler tamamen silinmemektedir. Bu gibi durumlar için de birtakım çözüm önerileri bulunmaktadır.
Şu konuda da hemfikir olalım. Kaybolan verileri kurtarmak için, fiziksel olarak yapılan çalışmaların bedeli oldukça fazladır. Yani hard disk onarımı için cebinizden çıkarmanız gereken tutarlar yeterince fazla olacaktır. Ancak yazılım tabanlı uygulamalar ile veri kurtarmak oldukça mantıklı görünüyor. Hem daha mantıklı, hem de daha kapsamlı. Bu gerçekten de doğru bir yaklaşım.
Çünkü bir veri kurtarma programı ile; kayıp dosyaları bulma, kurtarılacak olan dosyaları detaylı tarama, yalnızca istenilen dosyaları kurtarma gibi işlemler sayesinde daha rahat bir işlem süreci söz konusu. Bu yüzden, yazılım yabanlı uygulamaları tercih etmeniz doğru bir karar olacaktır.
Veri kayıpları ve veri kurtarma üzerine EaseUS firması tarafından hazırlanan infografik aşağıda yer almaktadır. Bu gibi konulardan muzdarip olan kullanıcıların incelemesinde fayda bulunmaktadır.
Not: EaseUS'a ait veri kurtarma yazılımı için ise buraya tıklayarak detaylara göz atabilirsiniz.
Yorum bulunmamaktadır.