2011'in son ayları itibariyle uygulamaya konulan ve bazı kesimlere göre ‘sansür’ olarak nitelenen ‘Güvenli İnternet’ seçeneğinin internetimizde neleri değiştirip neleri değiştirmediğini yakından inceleyelim. Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurulu’nun kararı ile belirlenen hususların yer aldığı “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” detaylı bir şekilde ele alındığında gerçeğin sanılandan daha farklı olduğu göze çarpıyor. Ancak bu yazımda, madde madde o usullerden bahsederek sizleri sıkmaya niyetli değilim. Ben sadece işin özetini aktarmak istiyorum. Merak edenler yazının sonunda paylaştığım bağlantıya tıklayarak taslağa ulaşabilir.
Taslakta 2 adet ‘Güvenli İnternet Profili’ yer alıyor. Bunlar; çocuk profili ve aile profili. Bu iki profil için ayrı özel kısıtlama uygulamaları var. Yani ne engellensin ne engellenmesin isteniliyorsa ona göre profil seçilebilir. İstendiği zaman da seçtiği profilden çıkıp eski kullanım profiline dönülebilir.
Gelelim işin uygulama kısmına: BTK’nın başlattığı bu uygulamanın hiçbir internet kullanıcısına zorla uygulanmadığı, esaslar taslağı incelendiğinde net olarak anlaşılabiliyor. İnternet sağlayıcısı firmalar, yeni abone olan veya aboneliği devam eden kullanıcılarından sadece, kendi isteğiyle ‘Güvenli İnternet’ profillerinden birini seçmek isteyen kullanıcıları için filtreleme işlemini gerçekleştiriyor. Yani kimse gidip kendi rızasıyla istemedikçe internetine ‘Güvenli’ seçeneği gelmeyecek.
Son olarak hatırlatmak da fayda var; özgürlüklerin kısıtlandığını düşünenlerin aksine, internet sahası isteyenlere tüm kapılarını açık tutuyor. İsteyen istediği içeriklere ulaşabilir. Her şey kullanıcının tercihinde.
Yorum bulunmamaktadır.