Hamilelik döneminin merak edilen konularından biri de hafta hafta gebelik değişimleridir. Hafta hafta gebelik ultrason görüntüleri, anne ve bebek gelişimi, 1 haftalık gebelikte neler olur üzerine birçok konuyu sizler için derliyor olacağız. Kadınlar için meşakkatli olmasının yanı sıra heyecanlı ve özel olan hamilelik dönemi, kimi kadınlar için oldukça rahat geçerken, kimileri için de bazı sorunların yaşandığı dönem olmaktadır.
AYRICA: Hafta Hafta Gebelik - 2 Haftalık Gebelikte Neler Olur? (Detaylı)
AYRICA: Hafta Hafta Gebelik - 3 Haftalık Gebelikte Neler Olur? (Detaylı)
AYRICA: Hafta Hafta Gebelik - 4 Haftalık Gebelikte Neler Olur? (Detaylı)
Siz de bu konuları merak ediyorsanız, hazırladığımız yazı dizimizin ilki olan "1 haftalık gebelikte neler olur?" adlı makalemiz ile baş başa bırakalım.
AYRICA: Hamileliği Yaza Denk Gelenlere Öneriler! Yaz Hamileliği
İçindekiler:
1 Haftalık Hamilelikte (Gebelikte) Neler Olur?
Çoğu kadın için özellikle hamilelik plânlamayanlar, ilk haftalarını hamile olduklarını fark etmeden geçirir. Hatta, ikinci haftada bile fark edilmeyebilir. Bu nedenle tam emin olunmadan "1 haftalık hamileyim" demek, doğru olmayabilir. Bilindiği üzere kadınların aylık döngüleri değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle çoğu kadın, aylık adet döngüsü geç olduğunda yalnızca adetin geç olduğunu varsayıyor.
AYRICA: Hamilelikte Kasık Ağrıları Neden Olur? Nasıl Geçer?
AYRICA: Hamilelikte El Şişmesi (Ödem) Neden Olur? Nasıl Geçer?
İlk hafta hemen belirgin bir gebelik belirtileri olmasa da yorulma, ilgi çekici şeylere karşı ilgi kaybı, ruh hali değişiklikleri ve sürekli idrar yapma ihtiyacı gibi semptomlar da görülebilir. Bununla birlikte çoğu kadın, bu belirtileri hamile olduklarını varsaymak yerine PMS'ye yani regl öncesi sendromuna bağlar. Ayrıca bazıları gebeliğin ilk haftasında bir kadının gerçekten hamile olmadığını söylemektedir. Çünkü döllenme ikinci haftada gerçekleşir. Birçok gebeliğin ilk hafta boyunca neden saptanmadığının ana nedeni de budur.
AYRICA: Hamilelikte Güneş Kremi Zararlı mı? Nasıl Kullanılır?
Hamilelik zamanı, son menstrüasyonun ilk gününden itibaren sayılmaktadır. Hormonal süreçler ve metabolizma tamamen değişir, organizma bir yumurta hazırladığı için az enerji harcar. Hamilelik ilk haftası, bir bebeğin beklenmesinin başlangıcıdır. Bir kadında 300.000 civarında olmasına rağmen, sadece bir yumurta döllenmiş olabilmektedir. Herhangi olası bir komplikasyon (sorun) veya problem olmaksızın, sağlıklı bir konjugasyon (birleşme) sağlamak için tüm koşulları ve uygun ortamı sağlamak gerekmektedir.
AYRICA: Hamile Olmanın Avantajları Say Say Bitmiyor
Aktif olarak hamile kalmaya çalışan çiftlerin sadece %20'si ilk aylık döngüde hamile kalabilmektedir. Çiftlerin diğer %75-80'ni için ise altı ay sürüyor. Yani sabırlı ol ve hemen gebe kalmayı başaramazsan fazla stresli olmamaya çalış.
1 Haftalık Gebe Karnı
1 haftalık hamilelikte göbek çıkar mı? diye soruyor olabilirsiniz. Tabii ki de daha hamilelik süreci döllenme aşamasından geçtiği için gebe karnı oluşumu olmayacaktır. Yine de hafta hafta hamilelik yazılarımızın içerisine tüm haftalar için gebe karnı görüntülerini ekleyeceğiz.
Gebe karnı görüntüleri için hazırladığımız "Hamilelikte hafta hafta karın büyümesi" yazı dizimizi aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.
AYRICA: Hamilelikte Hafta Hafta Karın Büyümesi (Resimli 1-14 Hafta)
AYRICA: Hamilelikte Hafta Hafta Karın Büyümesi (Resimli 15-28 Hafta)
AYRICA: Hamilelikte Hafta Hafta Karın Büyümesi (Resimli 29-42 Hafta)
1 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Hamilelik sürecinde kadınlar, internet üzerinden bebek ultrason görüntüleri konusunda araştırma yapabiliyorlar. Hafta hafta gebelik ultrason görüntüleri de gebe karnı görüntüleri gibi hafta hafta gebelik yazılarımızın içerisinde yer alacaktır.
İlk haftada gebelikte merak edilen bebek boyu ve kilosu henüz yoktur.
1 Haftalık İkiz Gebelik Ultrason Görüntüleri
Ultrason görüntülerini tüm haftalar için görmek istiyorsanız, hazırladığımız "hafta hafta gebelik ultrason görüntüleri" yazı dizimizi aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz.
AYRICA: Hafta Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri (1-14 Hafta)
AYRICA: Hafta Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri (15-28 Hafta)
AYRICA: Hafta Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri (29-42 Hafta)
İlk Hamilelik Belirtileri ve İşaretleri Nelerdir?
Bir haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? sorusunu birçok kadın merak ediyordur. Öncelikle şunu belirtelim. Kendi kendinize hamile olduğunuzu anlamanızın en iyi yolu, bir doktora başvurmak olacaktır. Bu durum, tüm olası şüphelerinizi ortadan da kaldırmaya yetecektir. Dolayısı ile bu yönde olası belirtilere maruz kaldığınıza inanıyorsanız, uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Tahmin edebileceğiniz üzere, hamilelik ile ilgili kesin tanıları "jinekolog"lar koymaktadır. Bu uzmanların hesaplamalarına göre de, son adet kanamasının ilk gününe dayandırılır. Akabinde, o anda hâlâ bir hamilelik durumu olmayabilir, yani bu yüzden ilk hafta kesinlik söz konusu değildir. Belirsizdir. Çünkü sadece adet dönemi bittiğinde, bu döngü ise tam 10-12 gün sürer, yumurtlama henüz tam olgunlaşmamıştır ve döllenmeye hazır bir görünüm ile birlikte gelecektir.
Doğrusunu söylemek gerekir ise, bir kadın çok fazla anne olmak isteyebilir. Dolayısı ile hamilelik öncesi bu dönemlerde birtakım belirtiler aramaya başlar. Ancak henüz hamilelik başlamadığı için, organizmada yaşanan olası süreçler, hamilelik ile karıştırılabilir ve kesinlikle siz bunun için endişe etmemelisiniz. Yani organizma içerisindeki olağan süreçleri, hamilelik belirtileri ile karıştırıp, kendinizi strese sokmamanızda fayda bulunmaktadır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, hamilelik belirtileri ile organizmanın mevcut doğal dengesinden ötürü yaşanan değişiklikleri bir tutmak doğru olmaz. Çünkü ilk ve ikinci hafta bu yönde kesin kanıya varmak zor olacaktır. Ancak elbette bir haftalık hamilelik belirtileri ile ilgili söylenecek birtakım maddeler de yok değildir. Dolayısı ile sizler için bu hamilelik belirtileri ile ilgili maddeleri paylaşıyor olacağız.
Baş Ağrısı: Baş ağrısının sebepleri arasında yetersiz su tüketimi ve kansızlık da olabilir. Ancak bazı kadınlar, hamileliğin başlarında fazla baş ağrısı çekebilmektedir. Bunun sebebi ise progesteron hormon seviyesinin yükselmesi şeklinde açıklanabilmektedir.
Kramplar: Evet, hamileliğin ilk evrelerinde hormonal değişiklikler çok fazla olduğu için ve rahim büyümesinden kaynaklı olarak krampların yaşanması doğaldır. Ayrıca buna ek olarak şişkinlik ve sırt ağrısı gibi sorunlar da gözlemlenebilmektedir. Bazı kadınlar hamileliğin başlarında, rahim bölgesinde de kramplar hissedebilir.
Hâlsizlik: Gebeliğin ilk zamanlarında en çok görülen hamilelik belirtileri arasında hâlsizlik yer almaktadır. Bunun sebebi ise, progesteron hormon seviyesinin artması şeklinde açıklanabilir. Bu hormonun hızlı artışı, hâlsiz hissetmenizi ve uykulu bir ruh hali içerisine bürünmenizi beraberinde getirebilmektedir.
Kabızlık: Progesteron seviyesindeki artış, sizi kabız yapabilir. Hamileliğin en önemli belirtileri arasında ise tahmin edebileceğiniz gibi kabızlık yer almaktadır.
Hassasiyet: Hamilelik belirtileri arasında göğüs ucu sızlaması ve göğüslerde ağrı gibi semptomlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden, bu dönemlerde göğüsleriniz oldukça hassas olacaktır.
Bir Hafta Boyunca Midenizde Yaşanacaklar
Ağrı, gebeliğinizin ilk haftasında size zor zamanlar yaşatabilir. Ancak merak etmeyin, bu normal bir durum. Çünkü bu durumun sebebi, menstrüasyonun başlangıcı ile ilgilidir.
Mantıksal olarak da düşünecek olur iseniz, bu aşamada hamileliğin oldukça belirsizliğini koruduğu sonucuna siz de varabilirsiniz. Yani bu haftanın hamileliğin başlangıcı olup, olmadığını kestirmek pek mümkün olmayabilir. Çünkü yumurta hâlâ döllenmedi ve bu ağrının sebebinin, kramp veya kramp benzeri bir problemden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak gerekir.
İlk Hafta Gebelik ve Adet Döngüsü
İlk haftalarda normal adet kanamasına bağlı olarak kan akıntısı ile birlikte adet olmaya devam edebilirsiniz ve bu durum normal olarak kabul edilir. Dolayısıyla bu adetin son adet olup olmadığını anlamak, şu an için emin olmak, mümkün değildir.
1. Haftada Gebelik Testi Yapılabilir mi?
Bu soru başka türlü olarak "1. haftada gebelik testi belli olur mu?" şeklinde de sorulabilmektedir. Bir jinekoloğa gitmeden önce, özellikle evde böyle bir test yapabileceğinizi unutmamalısınız. Yani dijital gebelik testi ürünü ile yapabileceğiniz gibi, bu test sizin hamileliğinizi ya doğrulayacak ya da reddedecektir.
Ancak ilk haftalarda, bu test ile kesin sonuca ulaşmayı düşünmek pek mantıklı olmaz. Dolayısı ile ilk haftada gebelik durumu oluşmayabilir. Test yapmanız durumunda ise, negatif sonuç olmanız daha olasıdır. Çünkü gebelik testlerinde bulunması gereken hCG hormonu henüz vücudunuzda bulunmaz.
Ultrason ile 1 Haftalıkken Hamilelik Belli Olur mu?
Bu da mümkün değildir. Çünkü gebelik kesesi, hamileliğinizin 5. haftasında ya da döllenmeyi takip eden 3. haftada ortaya çıkar. Dolayısıyla bundan önceki süreçlerde ultrason ile de bir haftalık süreçte gebelik durumu kesin belli olmaz.
Fakat bir süredir hamile kalmayı planlıyor ve doktorunuzla görüşüyorsanız, fibroidleri kontrol etmek için ultrason yaptırmış olabilirsiniz. Yumurtalarınızda kaç tane folikül olduğunu ya da rahim astarınızın kalınlığını ölçtürebilirsiniz. Bu yönden herhangi bir sorun varsa, doktorunuz gebe kalmanıza yardımcı olabilecek bir doğurganlık tedavisi yazabilir.
1 Haftalık Hamilelikte Düşük Belirtileri
Erken hamilelikte düşük belirtileri çok farklıdır, ancak çoğu durumda karın ağrısı ve farklı renkte kanamalar görülebilmektedir. Böyle bir zamanda karın alt kısmında meydana gelen ağrı, adet veya bağırsak rahatsızlıklarında olduğu gibi benzer ağrılar olabilir.
1 haftalık hamilelikte düşük belirtisi olarak kadınların iç çamaşırında kahverengi, bej veya beyazımsı renklerin olduğu birkaç damla kan görülebilir. Fakat bazı durumlarda bu renkler uterusun başarılı şekilde bağlandığını da gösterebilir. Bu nedenle düşük belirtilerinin yanı sıra endişeleriniz olduğu takdirde doktorunuzun yardımını almaktan çekinmeyin. Bu gibi durumlarda sadece uzmanlar hamileliği ve bebeği kurtarabilir.
1 Haftalık Hamilelikte Düşük Neden Olur? - Sebepleri
- Gebeliğin 1 haftasındaki düşüklük, çok sayıda nedenden kaynaklanabilir. Ancak çoğu durumda ilk haftalardaki hamileliğin durmasını sebep olan ana etken bilinemeyebilir. 1 haftalık hamilelikte düşük sebebi konusunda en yaygını fetüsün genetik patalojileridir, denilebilir.
- Diğer bir neden ise hormonal dengesizliklerdir. Progesteron eksikliği de bazı anne adaylarında bebek kayıplarına neden olabilmektedir.
- Akut solunum yolu viral enfeksiyonları da kadının vücudunda fetüsün reddine neden olabilir. Veyahut, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar risk sebebidir. Ayrıca kızamıkçık rahatsızlığı da başarılı bir fetüs için oldukça ciddi bir sorundur. Bu nedenle hamilelik plânlarken anne adayları enfeksiyonlara karşı aşılanmalı ve fetüsün gelişimine zarar verebilecek tüm enfeksiyonlar tedavi edilmelidir.
- Erken gebelikte düşük sebeplerinden biri de kadının doktor kontrolü dışında ilaç kullanımıdır. Birçok kadın doğal ilaçların bebeğe zarar vermeyeceği düşünerek, bilinçsiz şekilde kullanmakta ve düşüğe sebebiyet vermektedir. İlaç kullanımı gerekiyorsa, doktorunuza danışarak güvenli bir şekilde kullanımı gerçekleştirilmelidir.
1 Haftalık Hamilelikte Düşük Nasıl Önlenir?
- Fiziksel yükü azaltmalısınız. Spor yapıyorsanız, doktorunuza danışarak hamilelik sürecinde nasıl spor yapmanız ya da neleri yapmamanız gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz.
- Sıcak suyun vücut ısısını arttırdığı için fetüs reddine neden olabileceği düşünüldüğünden, sıcak suyla banyo yapmayın.
- Hamilelik sürecinde ebeveynler bebeğin odası için düşüncelere ve çalışmalara başlayabilir. Bebek odasının onarımı konusunda da boya gibi çalışmalar yapılıyorsa, hamile bir kadın böyle ortamlarda bulunmamalıdır. Boya ve yapıştırıcıları solumak, erken dönemde olabilecek düşüğü kışkırtıcı olabilir.
1 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sigara ve alkol almayı kesinlikle bırakmalısınız.
- Herhangi bir ilaç kullanmayın. Eğer ki bir ilaç kullanmanız gerekir ise, bunu doktorunuza danışmaya özen göstermelisiniz. Üşütmemek için elinizden gelenin en iyisini yapmayı unutmayın.
- Ana bileşeni folik asit olan vitamin kullanımında bulunabilirsiniz. Bu vitaminin içerik listesinde B9 olarak belirtildiğinin altını çizelim. Bu kullanıma başlamadan önce, kesinlikle doktorunuzun tavsiyelerini de göz önünde bulundurun. Folik asit desteği bebek gelişimi için oldukça etkilidir. Doktorunuzun da tavsiyesi ile başlanacak olan folat, gebeliğin ilk birkaç haftasında gelişmesi için gerekli olacaktır.
- Takviyenin yanı sıra folat bakımından zengin yiyeceklerden oluşan bir diyet de tavsiye edilir. Bu yüzden yeşil fasülye, ıspanak, brokoli, fasülye, nohut, buğday tohumu gibi gıdalar alınabilir.
- İnsanlarla sürekli bir arada bulunmak, olası bir enfeksiyon gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu yüzden, bu süreç içerisinde açık mekânlara katılımınızı azaltın. Bu süreçte enfeksiyon kapmanız, hiçbir şekilde istenmeyecek bir durumdur.
- Bu nokta çok önemli. Özel bir diyete başlamayı düşünün ve kahve, çay gibi ürünleri tüketmemeye özen gösterin. En azından çok fazla tüketmeyin. Ayrıca kızarmış yiyecekler de yememelisiniz. Çünkü karbonhidrat bazlı ürünler, kadın sinir sistemini olası bir şekilde uyarabilir.
- Bu süreçte lütfen şunu unutmayın ki, organizmanın kötü etkilenmemesi adına kesinlikle röntgen muayenesinde bulunmayın. Doktorunuza gebelik plânlamanız olduğunu ve bu yönde bilgi vermeyi atlamayın. Eğer bu süreçte röntgen muayenesinde bulunur iseniz, olumsuz etkiler hissedilebilir.
- Çalışıyorsanız işinizde fazla çalışarak ya da farklı sebeplerden stres yaratmayın. Bu yönde tanıdık çevrenize de hamilelik planladığınızı anlatın.
- Uykunuzu iyi almaya özen gösterin.
1 Haftalık Hamilelikte Cinsel İlişki
Hamilelik planlaması içerisinde anne ve baba adayı sağlıklı bir gebelik için hazırlanmalıdır. Bir erkeğin, plânlı hamilelik sürecinde 4-5 gün önceden mastürbasyondan kaçınması gerekir. Bu sayede erkek bireylerdeki üreme hücreleri olan spermatozoa miktarı arttırılacaktır.
Bir kadın için de ilaç gerektiren herhangi bir tedavi prosedürü yapılmaması gerekir. İlaç kullanımına ve beslenmeye dikkat edilmelidir. Vajina ortamı, spermler için zaten agresif bir yapıda olduğundan antibiyotikler ve hormonal ilaç alımı, spermler üzerindeki bu olumsuz etkiyi arttıracak ve sağlıklı hücrelerin ölümüne neden olabilecektir.
1 haftalık gebelikte cinsel ilişki, partnerler için herhangi uygun bir pozisyonda olabilir. Ancak sperm hücrelerinin vajinaya girmesinden sonra kadının bacaklarını yukarı pozisyona alarak tutması (duvara dayamak gibi) ve sırt üstü uzanması önemlidir. Bu hareket, spermlerin rahime gitmesi için kolaylık sağlayacaktır.
Sizler de, diğer ziyaretçilerimiz ile fikirlerinizi paylaşmak ve bilgi alışverişinde bulunmak isterseniz, aşağıda yer alan yorum formunu kullanarak hemen yorumunuzu gönderebilirsiniz. Unutmayın, gönderdiğiniz yorumlar sayesinde diğer anne adayları da bilgi sahibi olabilir. Bu yüzden sizlerden yapıcı yorumlar bekliyor olacağız. Ayrıca unutmayın ki, biz Teknobeyin.com ekibi olarak içeriklerimizi sürekli güncelliyoruz. Eğer ki bir eksik olduğunu düşündüğünüz konu başlığı var ise, lütfen bunu da yorum göndererek belirtiniz. Çocuğunuz ile huzurlu bir hayat dileriz...
1 Haftalık Gebelikte Neler Olur, adlı bu yazımızda sizler için birçok konu başlığını inceledik. Bunlardan bazılarını, "1 haftalık gebelik ultrason görüntüleri," ve "ilk hamilelik belirtileri," şeklinde dile getirebileceğimiz gibi; "1. haftada gebelik testi yapılabilir mi," ve "1 haftalık hamilelikte düşük belirtileri," benzeri başlıkları da sizler için inceledik ve aktardık. Dolayısı ile bundan sonra sizler için tüm hamilelik haftaları ile ilgili içeriklerimize devam ediyor olacağız. Hamilelik konulu içeriklerimizi takip etmeye devam edin.
İlginizi çekebilecek yazılar:
- Hamilelikte Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlar? Nasıl Önlenir?
- Hamilelikte (Gebelikte) Oruç Tutulur mu? Zararlı mı?
- Otistik Bebek Belirtileri - Otistik Bebekler Neler Yapamaz?
- Koroid Pleksus Kisti Nedir? Geçmezse Ne Olur?
- İp Atlamanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Dar Gelen Kıyafetler Nasıl Genişletilir? (Kapsamlı Anlatım)
- Dar Gelen Çizme, Ayakkabı, Bot Nasıl Genişletilir? Etkili Yöntemler!
Yorum bulunmamaktadır.