Hamilelik sürecindeyken sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Ancak hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler vardır. Beslenmeniz içerisinde kaçınılması gereken yiyecekler listesindeki bir şeyi yanlışlıkla tüketirseniz, panik yapmamaya çalışın ve doktorunuza danışın. Hamilelikte kaçınılması gereken yiyeceklerden uzak durulacağı gibi yanlışlıkla yendiğinde de bir kere ve az yemenin pek bir şey yapmayacağını belirtelim. Ancak tabii dikkatli olmak ve doktorunuza danışmak önemlidir. Hamileyken yenmemesi gereken besinler nelermiş, birlikte inceleyelim.
AYRICA: Hamileler Nutella Yiyebilir mi? Gebelikte Nutella Yemek Zararlı mı?
İçindekiler:
Hamilelikte Yenmemesi Gereken Yiyecekler
AYRICA: Hamilelikte (Gebelikte) Çikolata Yenir mi? Hamilelikte Çikolata Yiyenler
1) Çiğ veya Az Pişmiş Et
Az pişmiş et tüketmek, hamilelikte ciddi sıkıntılara neden olabilir. Çiğ et, kümes hayvanları ve balıklar sizi listeria bakterisine yakalatabilir. Bu da hamileler için tehlikeli bir sorundur. Bu süreçte az pişmiş etlerden, suşi gibi çiğ balık ürünlerinden mümkün mertebe uzak durmanız gerekir.
AYRICA: Hamilelikte Burger King - McDonald's Hamburger Yenir mi? Zararlı mı?
2) Pastörize Edilmemiş Peynirler
Pastörize edilmemiş süt, listeria gibi zararlı bakteriler içerebilir. Pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler de bu patojenleri barındırabilir. Pek çok peynir çeşidi pastörize sütle yapılır, ancak emin olmak için etiketi kontrol etmek önemlidir.
AYRICA: Hamilelikte (Gebelikte) Doritos Yenir mi? Zararlı mı?
3) Çiğ veya Az Pişmiş Yumurta
Çiğ veya az pişmiş yumurta tüketmek, hamileler için tehlikeli olan salmonella bakterisini alma riskini taşır. Çiğ veya az pişmiş yumurtadan yapılan soslar, krema, mayonez gibi gıdalardan da kaçınmak gerekir.
AYRICA: Hamileyken Kola İçilir mi? Zararlı mı? Bebeğe Zarar Verir mi?
4) Büyük Balık
Balık tüketimi, hamilelik döneminde besin açısından zengin bir protein kaynağı olsa da, bazı balıklar potansiyel olarak tehlikeli miktarlarda cıva içerir. Büyük balıkların cıva biriktirme olasılığı daha yüksektir.
AYRICA: Hamilelikte Mantar Yenir mi? Mantar Yemenin Faydaları - Zararları
Cıva, gelişmekte olan bebeklerde beyin hasarına yol açabileceğinden oldukça tehlikelidir. Kaçınılması gereken yiyecekler; çini balığı (Tilefish), kral uskumru (yalıçapkını), merlin balığı, turuncu imparator balığı, köpekbalığı, kocagöz orkinos ve kılıç balığı.
5) Yerel Olarak Yakalanmış Balıklar
Siz veya tanıdığınız biri balık tutuyorsa, yerel olarak yakalanmış balıkları yemeden önce bilmeniz gereken bazı şeyler vardır. Kirleticilerin seviyeleri (poliklorlu bifeniller - PCB) yere göre değişir. Yerel olarak yakalanmış balıkları yemeden önce bölgenizdeki balıklar için güvenlik uyarılarını kontrol etmelisiniz. Ayrıca balığın derisinde, yağında ve organlarında kirletici maddeler birikebileceğinden, bunları pişirmeden önce çıkarmak iyi bir fikirdir.
AYRICA: Hamilelikte Kaju Fıstığı Yenir mi? Gebelikte Kajunun Faydaları!
Bunlara ek olarak hamilelikte kaçınılması gereken besinler; alkol, hazır gıdalar, iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler, kafein, kızartmalar ve aşırı yağlı gıdalar, yüksek şekerli gıdalar, kabuklu deniz ürünleri, bazı bitki çayları, soya ürünleri, meyan kökü ve fıstık ya da fıstık ezmesi şeklinde sıralanabilir.
AYRICA: Hamilelikte (Gebelikte) Portakal Yenir mi? Faydaları ve Zararları
Hamilelikte Kaçınılması Gereken Yiyecekler (Özel Dikkat Gerektirenler)
Ekstra önlemler alırsanız, hamileyken bu yiyecekleri tüketmeniz uygun olabilir.
AYRICA: Hamilelikte Nar Yenir mi? Nar Suyu İçilir mi? Faydaları ve Sakıncaları
1) Şarküteri Etler
Dikkat edildiğinde yenebilse de doktorunuza danışıp, talimatlarını uygulamayı unutmayın. Listeria riskini azaltmak için tüm şarküteri etlerinin (sosisli sandviçler dahil) tamamen yeniden ısıtıldığından emin olun.
AYRICA: Hamilelikte (Gebelikte) Bal Yenir mi? Hamilelikte Bal Yemek Zararlı mı?
2) Karaciğer
Karaciğer A vitamini içerir. Beta-karoten olmayan formdaki aşırı A vitamini doğum kusurlarına neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte önerilmese de doktorunuza danışmalısınız.
Hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler bu şekilde sıralanabilir. Genellikle çiğ et ürünlerinden uzak durulması gerektiğini belirttik. Hamilelik sürecinizde beslenme listenizi doktorunuza danışmayı ve talimatlarını uygulamayı unutmayın. Hamilelikte kaçınılması gereken yiyecekler (besinler) hakkında doktorunuz sizin için neler söyledi? Yorum alanından bizimle paylaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek yazılar:
- Hafta Hafta Gebelik - 1 Haftalık Gebelikte Neler Olur? (Detaylı)
- Hamilelikte Saç Dökülmesi Ne Zaman Başlar? Nasıl Önlenir?
- Gebelikte Dehidrasyon (Sıvı Kaybı) Nasıl Anlaşılır? Belirtileri - Tedavisi
- Hafta Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri (1-14 Hafta)
- Hamilelikte Hafta Hafta Karın Büyümesi (Resimli 1-14 Hafta)
- Hamilelikte (Gebelikte) Oruç Tutulur mu? Zararlı mı?
- Otistik Bebek Belirtileri - Otistik Bebekler Neler Yapamaz?
- Koroid Pleksus Kisti Nedir? Geçmezse Ne Olur?
- İp Atlamanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Dar Gelen Kıyafetler Nasıl Genişletilir? (Kapsamlı Anlatım)
- Dar Gelen Çizme, Ayakkabı, Bot Nasıl Genişletilir? Etkili Yöntemler!
- Evlilik Korkusu Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Yenilir?
- Ameliyattan Sonra Neden Kilo Alınır? (5 Ana Sebep)
Yorum bulunmamaktadır.