Çocukken aileniz tarafından ne yapılırsa kendinizi sevilmiş gibi hissederdiniz? Bunu bir düşünün. Ailenizin size uzun vakitler ayırıp birlikte oyunlar oynamalarınız, tatile gitmeniz, ödevlerinize yardım etmeleri, size destek olmaları veya küçük sırlarınızı anlatabildiğiniz anne ya da babaya sahip olmak mı? Bu yazımızda aslında bildiğiniz küçük şeylerin ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlayacaksınız. Bazılarını yapıyor da olabilirsiniz, fakat unutmayın ki çocuklarınız her şeyiniz; onlarla geçireceğiniz zamanlar, o an önemli gibi görünüp fakat çocuklarınız üzerinde elde edeceğiniz değerlerin yanında önemsiz şeylerle heba olmasın.
Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim?
Makaleyi inceleyen ebeveynler, bahsettiğimiz küçük şeyleri uygulayarak bu durumların çocukları üzerindeki olumlu etkisini ve yüzlerine yansıyan o mutlu tebessümü görebilirler. Henüz çocuk sahibi olmayan okurlarımız da yazımızı inceleyerek, gelecek için çocukları üzerindeki düşüncelerini şekillendirebilir ve çocukları olduğunda neler yapabileceklerini düşünebilirler.
Unutmayın ki, çocuklarınıza yapacağınız bu küçük görünen eylemler ile onların aklında çok olumlu şekilde yer edinebilecek ve dede ya da nine olduğunuzda, sizinle gurur duyduklarını ve torunlarınıza sizin ne kadar değerli olduğunuzu anlattıklarında gözlerinizin dolduğunu hissedeceksiniz.
Ayrıca daha farklı düşünceleriniz varsa bize yorum olarak gönderebilir, fikirlerinizi bizimle ve diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.
1. Telefonlarınızı kapayın ve çocuğunuza daha fazla vakit ayırın
Herkes tarafından bilinen fakat aynı bilinçle uygulanmayan basit bir davranış. Çocuklarınız ile aranızdaki ilişkiyi güçlendirmek istiyorsanız yapabileceğiniz en basit ve etkili davranış, onunla daha çok ilgilenmeniz. Bu sebeple akıllı telefonunuz ile çok fazla vakit geçiren bir ebeveynseniz, telefonunuzu kapatın ve çocuğunuza odaklanın.
Küçükse daha çok oyunlar oynayın, okul çağında ise eve geldiğinde telefonunuz ile vakit geçirmektense gününün nasıl geçtiği hakkında daha uzun sohbetler edin. Öpün, sevin, sarılın, daha fazla göz teması kurun. Önemli bir işiniz olsa bile eve geldiğinde en azından yarım saat dikkatinizi çocuğuna verin. İsveç hükümetinin yaptığı bir anket araştırmasına göre de, ankete katılan ailelerin çocukları, %33 oranında ebeveynlerinin telefonda uzun vakitler geçirmesinden şikayetçiler.
2. Belirli saatlerde televizyonları kapatın ve sohbet zamanı yapın
Diğer bir önerimiz, günün akşam saatlerinde ailenizle birlikte belli bir saat ayarlayın ve -örneğin 1 saat- televizyon gibi araçları kapatarak birbirinize vakit ayırın. Bir konu hakkında konuşabilir, herkes sırasıyla gününün nasıl geçtiğini anlatabilir ve onun üzerinde sohbet edebilir, sizlere soracakları ve öğrenmek istedikleri konular hakkında tartışabilir ya da birlikte kitap okuma saati yapabilirsiniz.
Yapacağınız bu etkinlik sadece çocuklarınızla değil, aile olarak daha büyük bir sevgi ile bağ oluşturmanızı sağlayacaktır. Üstelik yapacağınız kitap okuma saatleri ile de çocuklarınızın beyin gelişimlerine oldukça büyük katkı sağlayacağınızı unutmayın.
3. Yatmadan önce sıcaklığınızı hissettirin
Uyuma saati geldiği zaman çocuklarınız küçükse yatmadan önce yatağında masal okuyarak, sarılıp uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Ya da genç yaşlardaysa ve gün içerisinde kötü bir şey yaşadıysa (okul, iş, ilişki) daha samimi bir şekilde 10-15 dakika konuşabilir, rahatlamasını sağlayabilir ve huzur içinde uyuyabilirsiniz.
Üstelik hangi yaşta olursa olsun yatma zamanında “İyi Geceler” sözünü aile olarak söylemeye alışkanlık kazandırın. Basit bir söz bile ailenin birbirine olan ilgisini kaybetmemesini sağlayacaktır.
4. Fiziksel sevgi gösterin
Yapılan araştırmalara göre fiziksel olarak çocukların ebeveynlerinin sıcaklığını ve sevgisini hissetmeleri, zihinsel gelişimlerinde çok büyük olumlu etkilere sahip. Üstelik fiziksel olarak sevgiyi alan çocuklar sevildiğini hissedip daha fazla özgüven sahibi olmaktadırlar.
Dışarıya çıkarken ya da eve geldiğinde sarılabilir, gün içerisinde öpüp sarılmalar yapabilir, sebebi yokken basit ama etki bırakan “seni seviyorum” diyebilir ve bir şey başardığında “seninle gurur duyuyorum” diyerek sıcaklığınızı ve sevginizi içlerine işletebilirsiniz. Unutmayın, bu davranışlarınız size oldukça olumlu bir şekilde geri dönecektir.
5. Çocuklarınızı sevgi ile terbiye edin
Ne yazık ki, hâlâ çocukları yaramazlık yaptığında bağırıp çağırarak hatta döverek daha hızlı ve doğru bir şekilde eğittiğini düşünen ebeveynler var. Bu şekilde şiddet yaklaşımları çocuklar üzerinde kötü bir etki bırakarak, gelecekte sorunlar karşısında ya da kendi eşleriyle olan anlaşmazlıklarında şiddete yönelik eğilimler göstermelerine ve mutsuz aileler ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Çocuğunuzun yaptığı küçük yaramazlıklarda sevgiyle yaklaşmanızda yarar var. Bırakın elindekini halıya döksün ya da duvara bilmeden çizik atsın. Çocuğunuza vurmak ya da tenkit edici sözlerle gururunu incitmek, aklında size karşı geri dönülemez hasarlar verebilir. Çocuğunuza yönelik olarak bol bol pozitif kelime kullanın, iğneleyici, imalı, alaycı sözlerden kaçının.
Siz de hata yaptığınız durumlarda çekinmeden evde veya başkalarının yanında özür dileyin. Bazı durumlarda da çocuğunuza da örnek olabilmek adına "teşekkür ederim" ve "lütfen" gibi kelimeleri kullanmaya özen gösterin.
6. Beraber yemek yapın
Çocuğunuzu sağlıklı yemek seçimleri ile tanıştırmak, ona da yemek yapımını öğretmek ve sevdirmek için yapılabilecek en iyi yollardan biri onunla yemek yapmanızdır. Günün yemeğinin planlanmasından, alışverişe ve yemeğin hazırlanarak servis edilmesine kadar tüm sürece onun da dahil olmasını sağlayın. Kız çocuğunuzla yapacağınız bu eylemleri erkek çocuğunuz ile de hepsi olmasa da yardım etmesi konusunda alışkanlık kazandırabilirsiniz.
7. Komik ve sevgi notları bırakın
Çocuğunuza gün içerisinde küçük sürprizler yapabilir, yastığının altına, çantasına ya da görebileceği yerlere küçük sevgi mesajları yazılı kağıtlar bırakabilirsiniz. Bunları okuduğunda yüzünde oluşacak gülümsemeleri bilmeniz bile içinizi huzurla kaplatacaktır.
8. Beraber küçük işler yapın
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kızınızla birlikte yemekler, kekler ya da pastalar yapmanın mutluluğunu yaşayın. Birlikte oje sürün, saçlarını yapın. Erkek çocuklarınızla arabaları ile oynayın, küçük toplar ile futbol heyecanı yaşayın. Kaleci olun ve bırakın size gol atmanın sevincini yaşayın ve bunu mutlulukla sarılarak kutlayın. Bazı geceler ailecek oyunlar oynayın.
9. Konuşurken gözlerinin içine bakın
Çocuklarınızla konuşurken mutlaka gözlerinin içine bakın ve göz teması olan bir sohbet içerisinde olun. Çocuklarınızla konuşurken televizyona, bilgisayara ya da telefona bakmanız sizin sözlerinizi dikkate almamalarına sebep olabilir. Üstelik sohbet ederken ya da sordukları bir şeye cevap verirken, ilgilendiğiniz işi bırakıp göz teması kurarak iletişim kurmanız onlara birey olduğunu hissettirir ve sizin görüşlerinize daha fazla değer vermelerinde etkili olur.
10. Harika ve iyi bir rol model olun
Dünyaya getirdiğiniz çocuklarınız üzerinde iyi bir rol model olmaya çalışmalısınız. Çocukların ebeveynlerini çok iyi bir şekilde taklit ettiğini, hayata yönelik bir çok şeyi sizden öğrendiklerini ve uyguladıklarını unutmayın. Başka insanlara ve hayvanlara karşı nazik, şefkatli ve sevecen olun.
Anne-baba olarak birbirinize sevgi ve saygı gösterin, tartışmalarınızda –anlaşamamış da olsanız- mutlaka çocukların tanık olacağı barışçıl bir sonuca vararak, yapıcı tartışma konusunda örnek olun ve tartışsanız bile birbirinizi sevmeye ve saymaya devam ettiğinizi gösterin.
11. Kararlarınıza çocuklarınızı da dahil edin
Çocuklarınız küçük yaşta da olsa bir konuda karar alırken onların görüşlerini de alın ve düşüncelerinden dolayı onları takdir edin ya da onlara teşekkür edin. Tatile mi gideceksiniz, gezi ya da düğün gibi etkinliklere mi gidiyorsunuz? Bırakın ne giyeceklerini kendileri karar versin, onlara düşüncelerine saygı gösterdiğiniz bir birey gibi yaklaşın.
Hayatla ilgili yapmak istediği düşünceler varsa saygıyla yaklaşın ve konu hakkında tüm aile olarak sohbet edin. Direkt olarak olmaz, yapamazsın ve dediğin çok saçma gibi konuşmalar yapmayın.
Sen bilmezsin, anlamazsın, benim dediğim olacak şeklindeki tutumlarınız bilinçaltlarında –benim görüşlerim önemsiz, ben başkaları olmadan hiçbir şey yapamam, ben bilmem her şeyi annem-babam bilir, ben birey değilim başkalarına bağlıyım vb.- büyük yaralara sebep olmaktadır.
12. Çocuğunuz mutsuzsa yanında olun
Arkadaşlarıyla ya da öğretmenleriyle arasında bir sorun olmuş olabilir. Çocuğunuzu mutsuz gördüğünüzde daha derinden araştırın ve onunla konuşun. Haksızlığa uğradı ise hakkını arayın, kiminle sorun olduysa gidip konuşun ve güzel bir şekilde sorunu çözün. Ona haksızlığa uğradığında ya da uğramaması için neler yapabileceği hakkında öğütler verebilirsiniz. Bu sayede sizin desteğinizi bütün benliğinde hissedecek ve size olan sevgisi daha çok artacaktır.
13. Çocuğunuzun verdiği hediyeleri saklayın
Doğum gününüzde ya da sıradan bir günde size verdikleri küçük notları, mesajları saklayın. Hediyenin büyük olması gerekmez, küçük bir kağıda iki üç kelime bile yazarak size veriyorsa onun için anlamı büyüktür. Daha sonra büyüdükçe küçükken yaptıklarını gösterebilirsiniz. Çocuğunuz bunları gördüğünde ona değer verdiğinizi, yaptıklarının önemli olduğunu bildiğinizi ve saklayarak mutlu olduğunuzu göstererek onun, sizin için ne kadar değerli olduğunu gösterebilirsiniz.
14. Asla konuşmalarını kesmeyin
Çocuğunuz okulda, televizyonda ya da kitaplarda bir şey öğrenmiş veya ilgisini çekmiş olabilir ve bunu heyecanla size anlatmak isteyebilir. Böyle durumlarda işiniz olsa dahi konuşmalarını asla kesmemeye özen göstermelisiniz. Size bir anısını anlatabilir, ilgisini çeken resmi gösterebilir ya da aklına takılan bir soru sorabilir. Onları dikkatli bir şekilde dinleyerek –ben senin düşüncelerine saygı duyuyorum ve dinliyorum, sen bir bireysin, görüşlerin önemli- bilinçaltlarında birçok anlama sebep olabilir ve sevdiğinizi gösterebilirsiniz.
En önemli olguyu tekrar edersek, onlara “seni seviyorum” demeyi ihmal etmeyin. Çocuğuma sevgimi nasıl gösterebilirim? diyenler için sizin de bir tavsiyesiniz varsa, aşağıdaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek yazılar
Yorum bulunmamaktadır.