IBM’in Almaden Laboratuarları’ndaki araştırmacılar 1959 yılında Amerikan fizikçi Richard Feynman’ın ortaya attığı atomik seviyelerde veri depolanması çalışmasının devamında, 12 atomdan oluşan manyetik veri depolama biti yaratmayı başardılar. IBM’e göre, şu an kullandığımız diskler sadece tek bitlik bir veriyi depolamak için ortalama 1 milyon atom kullanıyorlar. IBM bu rakamı 12 atoma düşürebilmek için “Antiferromagnetism” adı verilen bir yöntem kullandılar. Bu yaklaşımla yola çıkarak “THINK” kelimesinin ASCII kodlara çevrilmiş halini 96 demir atomu üzerinde depolamayı başardılar ve düşük ısılarda bu veriyi birkaç saat boyunca saklayabiliyorlar.
“Bu atomik veri depolama yöntemi internette satışa sunulduğunu göreceğiniz bir teknoloji olmayacak, fakat IT sektörünün veri depolama limitlerinin aşılabileceğinin bir kanıtı olduğu kesin,” diyor Charles King.
“Bu konunun asıl ilginç tarafı, insanlar uzun zamandır aşılamayacak sınırın nerede olduğunu merak ediyorlardı – manyetik olarak depolanabilecek maksimum veri miktarını,” diyor Jim Handy. “Araştırmacılarımız bu yaklaşımı tersten değerlendirdiler; depolanabilecek maksimum veri miktarı değil, ihtiyacımız olacak minimum depolama alanının ne kadar olduğu.”
Resimde THINK kelimesinin her harfine karşılık gelen ASCII kodlarının farklı manyetik durumlardaki halini görüyorsunuz. Ekip bu sonuca ulaşabilmek için 96 demir atomu kullandı – her bit için 12 atom kullandı ve bir byte’ın içinde 8 bit bulunuyor.
Yorum bulunmamaktadır.