İyi bir makine ya da imalat mühendisi mi olmak istiyorsunuz? O zaman olduğunuz yerde öylece durmanız yetmez. Bundan daha fazlasını başarmanız gerek. Daima gelişen teknoloji ile birlikte yeni gelişmelere açık olmalısınız ancak bu da tek başına pek bir işe yaramaz. İşinizi sevmeniz, iyi bir araştırmacı ve kendinizi geliştirmeye açık olmanız gerekir. İşte tam da bu yüzden bu yazımda sizlere iyi bir makine ya da imalat mühendisi olabilmek için birkaç tüyo vereceğim.
Mesleğinizi sevin
İyi bir makine veya imalat mühendisi olmak istiyorsanız öncelikle bölümü kendi isteğiniz ve iradenizle seçmiş olmanız gerekir. Bu işi yaklaşık olarak 40 yıl yapacaksınız o yüzden mesleğinizi sevmeniz gerekir. Eğer mesleğinizi sevmiyorsanız başarılı olamazsınız. Ayrıca piyasadaki mühendislerin "insanlarla muhatap olmamak için makine mühendisliğini seçtim, fakat iş görüldüğü gibi değilmiş" gibi bir anlayışı vardır. Siz bu anlayışın doğru olmadığını en baştan fark edin. Makine veya imalat mühendisi sadece makinelerle veya tezgahlarla uğraşmaz. Makine veya tezgah demek o işi kullanan bir operatörün olması demektir. Eğer operatöre karşı davranışınız iyi olmazsa işini verimli yapamaz. Giden kötü gidişat, sorumlu olana -mühendise- patlar. Bu yüzden ilk olarak mesleğinizi daha sonra insanları sevin.
“ Ar” sız olma
Piyasada hangi bölümde çalışırsanız çalışın makine veya imalat mühendisinden istenilen, araştırma - geliştirme (AR - GE) özelliğinin olmasıdır. Diğer mühendisler gibi siz de bir şeyi araştırma (Ar) yapmadan geliştirmeyin. “Ar” olmadan geliştirmenizin başarısı veya olabilirliği azalır. Bir çalışmayı geliştirirken araştırma yaparsanız, yapacağınız yanlışları önceden görüp önlem alma imkanınız olur.
Tasarımı temelden bilin
İyi bir makine veya imalat mühendisi olmanın diğer yolu tasarımı temelden bilmektir. Teknik resmi iyi okuyabilen mühendis, her türlü bilgisayar destekli çizim programlarını rahatlıkla öğrenebilir. Ayrıca iyi bir makine veya imalat mühendisinin Autocad ve Solidworks dışında en az 2 program bilmesi gerekir. Çünkü günümüzde Autocad ve Solidworks bilmeden iş başvurusu yapan yoktur. Çünkü her yerde (internet, halk eğitim vb.) Autocad ve Solidworks eğitimi veriliyor. Sizin de böylelikle diğer iş başvurusu yapanlardan farkınız olmuş olur. Autocad ve Solidworks dışında Catia, Nx Unigraphics gibi programları öğrenmenizi önerebilirim.
Ciddi hobileriniz olsun
Kitap okumak, müzik dinlemek, futbol oynamak gibi ilkokul öğrencisinin söyleyeceği hobileriniz olmasın. Bunlar hobi değildir. Özgeçmişinize bunları yazmak yerine boş bırakın daha iyidir. İyi bir makine veya imalat mühendisine yakışır hobiler edinin. Hobiniz günlük yaşantınızın ve iş hayatının stresinden kurtulmaya yardımcı olacak ve sosyal olarak kişiliğinizi geliştirecek uğraşlar olmalıdır.
İnternetin iyi yanlarından faydalanın
Her gün internette gereksiz sitelerde saatlerinizi harcamak yerine faydalı akademik yazılar, makaleler okuyun. Her gün bir saatinizi bu işe ayırırsanız kısa zamanda kendinizde gelişme olduğunu göreceksiniz. Ayrıca iş dünyası için Linkedln hesabınız olsun ve bu sayede mesleki kimliğinizi sosyal medyaya taşıyın.
Yabancı dilden kaçmayın
Yabancı dil her şeyden daha önemlidir. Mühendislik bilgisi çok iyi olsa bile yabancı dili olmayan makine veya imalat mühendisi iş hayatında başarılı olamaz. İngilizce öğrenmeyi yabancı dilden saymayın. İngilizcenin yanına Almanca, Çince, Rusça gibi dillerden en az birini eklemeye çalışın.
Hedef belirleyin
Gelecekte kendini nerede görüyorsun? Bu soruyu sık sık duyacaksınız. Bu soruyu size soran ilk kendiniz olun. Yani kısa, orta, uzun vadede kendinize planlar yapın ve bunlar, başardığınızda kalbinizin ve beyninizin aynı anda mutlu olacağı hedefler olsun. Bu hedefler gerçekçi olsun ve unutmamak için yazıya dökün.
Son olarak ne olursa olsun hep yenilenin, gelişin ve değişin. Unutmayın ki değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Yoksa size bey, hanım yerine isminizle hitap ederler.
Mühendis adaylarının bölümü seçmeden okuması gereken kısa ve öz bir yazı olmuş. Eline sağlık.
Olumlu yorumunuz için teşekkürler.