Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

Probiyotik ve Prebiyotik Nedir? Doğal Probiyotik Yiyecekler Nelerdir?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


Bildiğiniz gibi birçok besin reklamlarında "Doğal probiyotik içerir." yazar. Peki, bu terimlerin ne demek olduğuna bu yazımızda bakacağız. Ayrıca Probiyotik ve Prebiyotik arasındaki farklar nelerdir? Doğal probiyotik ve prebiyotiklerin faydaları nelerdir? Vücudumuzda ne gibi işlevler için kullanılır? Bu yazımda sizlere aslında vücudumuz için oldukça gerekli olan bu oluşumlardan bahsedeceğim. Öncelikle “Probiyotik nedir?” sorusunun cevabını vermek istiyorum. Herkesin anlayacağı bir dilden açıklamak gerekirse probiyotikler, vücudumuz için gerekli olan, canlı bakterileri ve mayaları kapsar. Bu probiyotikler, sindirim sistemine yardımcı olan ve vücudumuz için gerekli bakterilere verilen addır. Peki, “Prebiyotik nedir?”. Prebiyotikler ise, Probiyotik adını verdiğimiz bu canlı bakterilerin vücudumuzda çalışabilmeleri için ihtiyaç duydukları, enerji içeren besinlerdir.

Kısacası, probiyotikleri vücudumuzda sindirim sistemimizi düzenlemek için çalışan işçiler gibi düşünürsek, prebiyotikleri de onların yedikleri yemekler olarak ele alabiliriz. Böylece prebiyotikleri yiyerek beslenen ve enerji toplayan probiyotikler, vücudumuzun daha sağlıklı bir hale gelebilmesi için durmadan çalışırlar. Vücudumuzda birçok vitamin ve mineralde olduğu gibi, probiyotikleri ve prebiyotikleri de besin yolu ile vücudumuza alabiliriz.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Günlük yaşantımızda kullandığımız bazı ilaçlar, antibiyotikler ve stres gibi etkenler probiyotiklerin azalmasına yol açar. Üstelik bağırsaklar üzerine yerleşen ve sindirim sistemine yardımcı olan probiyotikler, neredeyse tüm bağırsak sorunlarına iyi gelirler, başta ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz, idrar yolu sorunları, kolon kanserine iyi gelen probiyotikler hazımsızlık, mide rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi için de oldukça faydalıdır.

Zararlı bakterilere karşı savaşarak vücudunuzun koruma kalkanını aktifleştiren yani bağışıklık seviyenizi de oldukça güçlendiren probiyotikler her birey için aslında oldukça gerekli ama neredeyse çok az kişinin bildiği bir besin çeşididir. Probiyotik besinler tüketildiğinde, kişinin sağlığı için oldukça faydalı bir şekilde çalışmaya başlarlar ancak elbette ki bu bakterilerin de iyi bir şekilde çalışabilmesi için ek olarak prebiyotik besinlerin de tüketilmesi gerekmektedir.

Doğal Probiyotik Besinler Nelerdir?

Şu ana kadar probiyotiklerin ve prebiyotiklerin neler olduğunu öğrendik, ek olarak probiyotiklerin sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu da gördük. Bağırsak ve mide sorunlarının neredeyse tamamını önlemek, sindirim ve bağışıklık sorunları için de ilk adımın probiyotik besinler tüketmek olduğunu da biliyoruz.

O zaman sıra doğal probiyotik besinlerin ne olduğunu öğrenmeye geldi. Sizin için bazı doğal probiyotik besinlerin neler olduğunu aşağıya yazdım. Bunlardan birkaçını bile düzenli olarak tüketmek vücudunuz için yeterli probiyotiklerin önemli bir kısmını edinmenizi sağlayacaktır ancak elinizden geldiğince bu besinleri kendiniz yapmaya çalışın.

Probiyotik Yiyecekler

  • Yoğurt
  • Kefir
  • Süzme peynir
  • Boza
  • Ayran
  • Tarhana
  • Kornişon turşusu (Sirkesiz yapılmak suretiyle.)

Doğal Prebiyotik Besinler Nelerdir?

Şimdi evimizde yapmamız ya da marketten satın almamız gereken probiyotik besinleri öğrendik, ancak bu besinleri vücudumuza alsak da prebiyotik besin tüketmediğimiz sürece vücudumuzda çok uzun süre barınamazlar.

Bu nedenle yukarıdaki besinleri tüketip, vücudumuza probiyotik bakterileri aldıktan sonra da aşağıda bahsedeceğim prebiyotikleri tüketerek, probiyotiklere enerji ve besin sağlamanız gerekmektedir. Özellikle lifli besinler prebiyotik deposudur, ancak tüm lifli besinler probiyotikler için enerji sağlamaz.

Aşağıda bahsettiğim besinler, özellikle probiyotiklerin vücudumuzda barınarak sağlığımızı olumlu yönde etkilemeleri için en gerekli prebiyotik kaynaklarıdır. Her gün ve mümkünse en az 1 ya da 2 öğünümüzde bu prebiyotiklere yer vermeliyiz. Çünkü prebiyotik tüketmeyi ihmal edersek, vücudumuzdaki probiyotikler de beslenemediklerinden dolayı vücudumuzdan atılacaklardır. İşte kolayca tüketebileceğiniz birkaç prebiyotik besin.

Prebiyotik Yiyecekler

  • Baklagiller
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Pırasa
  • Muz
  • Yer elması
  • Keten tohumu
  • Kuşkonmaz
  • Enginar

Yukarıda bahsettiğim iki grup besinleri tükettiğiniz takdirde sindirim sistemi, bağırsak ve bağışıklığınıza dair neredeyse tüm sorunlarınız ortadan kalkacak. Ancak sizlere tavsiyem mümkün olduğu kadar organik beslenmeyi ve probiyotik listesinde yer verdiğim besinleri evinizde yapmayı tercih edin.

Böylelikle çok daha sağlıklı beslenmiş ve aynı zamanda daha fazla probiyotik bakterisi edinmiş olursunuz. Yazımı bitirmeden önce sizlere ekstradan, evde hazırlayabileceğiniz doğal probiyotik deposu bir yoğurt tarifi vermek istiyorum, böylelikle siz de kendi evinizde oldukça kolay bir şekilde kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

Doğal Probiyotik Yoğurt Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi doğal yoğurt, probiyotik besinler listesinde ilk sırada. Vücudunuz için gerekli yararlı bakterilerin neredeyse çok büyük bir kısmını karşılayabileceğiniz yoğurdu, marketlerden almak yerine evde yaparak tüketmek ise hem daha uygun hem de çok daha sağlıklı. Peki, bu probiyotik deposu nasıl hazırlanıyor?

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • Bir tencere

İlk olarak yoğurdunuzu mayalamak için bir litre sütünüzü ( bu süt çiğ ya da marketten alınmış bir kutu süt olabilir) tencerenize boşaltın ve orta derecedeki ocakta kaynatın. Sütü kaynamaya başladığı an altını kapatın, daha sonra 15 ila 20 dakika arasında yani 45 dereceye düşene kadar, soğuması için ocaktan alın. (İsterseniz sütünüzü bir güveçte ya da başka bir kapta da soğutabilirsiniz.)

Ilık bir duruma gelen sütün içine, daha önceden 1 kâse içerisinde karıştırdığınız dolu dolu 1 yemek kaşığı yoğurdu ekleyin ve bir kere de, yoğurdun süte karışması için sütü karıştırın. Daha sonra tencerenizin kapağını kapatın ve birkaç kat örtü ile tencerenizi sarın. Battaniye ya da daha kalın kumaşlar kullanabilirsiniz. Yaklaşık 8 saat kadar sonra sütünüz mayalanmış olacaktır. Mayalanmış sütünüzü yani yoğurdunuzu tamamen soğuduktan sonra buzdolabında saklayınız. Afiyet olsun.

Artık hem probiyotik hem de prebiyotik besinler hakkında her şeyi biliyorsunuz. Bundan sonra bolca probiyotik ve prebiyotik ağırlıklı besinler tüketmeyi ihmal etmeyin. Sağlıkla kalın.

İlginizi çekebilecek yazılar


    • mehmet
    • 16 Şubat 2017, 19:44

    Sayın Damla Öz,
    Sağlık konusunda bilgileri lütfen daha ciddi araştırarak yazmaya özen gösteriniz…

    Yararlı bakterilerin hepsi PROBİYOTİK değildir. Bir yararlı bakterinin probiyotik özellikte olması için bağırsaklara canlı ulaşması, bağırsak duvarına tutunması prebiyotiklerle birlikte KOLONİZE SİMBİYOTİK bir yaşam oluşturması ve PATOJENLERE KARŞI SAVAŞ VERMESİ gibi nitelikler gerekiyor.

    Yoğurt bakterileri probiyotik değildir. Süzme peynir; yeni ortaya çıkmış ve yapımında hiç bir şekilde probiyotik bakteriler kullanılmayan yüksek kaynama ile yapılan eski adıyla KÜLTÜRLÜ peynirdir. Ayran da aynı yoğurt gibi... Probiyotik bakterilerin yoğurt bakterilerine ilave edildiği yoğurtlara probiyotik yoğurt denir. Probiyotik yoğurtlara su ve tuz ekleyerek yapılacak ayranlara da PROBİYOTİK AYRAN denir.

    Genel olarak turşu spontane olarak probiyotiktir. Kornişon diye yazıp, sanki diğer sebzelerden yapılanlar probiyotik değilmiş gibi bir imaj oluşturmakta çok yanlış...

    Tarhanada ne kadar probiotik olduğu ise ve pişirildiğinde ne kadar bakteri kalacağı da tartışılır bir konudur...

    Bilgi ve ilgilerinizi rica ederim.

      • Damla Öz
      • 16 Şubat 2017, 19:56

      Merhaba,

      Yapıcı tavrınız için teşekkür ederiz.

      İyi Günler

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık