Ram (Random Access Memory) işletim sisteminin, çalışan programların ve de bilgisayarımızda kullanılan tüm bilgilerin geçici olarak depolandığı bellektir. Önbellekten sonra en hızlı bellek türevi olan RAM, içerisindeki bilgileri de bilgisayarınız çalıştığı sürece korur. Bilgisayarınızın kapanması durumunda bu bellek içerisindeki tüm bilgiler silinir. Ayrıca RAM belleğin birçok çeşidi bulunmaktadır, gelin bu çeşitlere birlikte göz atalım.
- DRAM: Bu bellek bilgi alışverişi sağlayabilmek için elektrik sinyallerini kullanır. Bu nedenle de sürekli yenilenme ihtiyacı duyar, bir saniye içerisinde binlerce kez yenilenir ancak buna rağmen SRAM’den daha yavaştır.
- SRAM: Bu bellek DRAM’de olduğu gibi bilgileri tutabilmek için yenilenmeye ihtiyaç duymaz bu yüzden ona oranla daha hızlı ve pahalıdır.
- SDRAM: İşlemci ile eş zamanlı olarak çalışan bir RAM türüdür. İşlemciyi daha az beklettiği için daha sık tercih edilir.
- DDR RAM: SDRAM belleklerden iki kat daha hızlıdır, her bir saat darbesinde iki bilgi okur. 100Mhz DDR RAM’in veri yolu genişliği 1600MB/sn’dir. Bu bellekler grafik ağırlıklı işlemlerde çok başarılılardır. 64 bitlik veri yolu kullanırlar. Daha az enerji harcarlar ve fiyat olarak da SDRAM’den çok da farklı değillerdir.
- DRD RAM: Rambus isimli bir firma tarafından üretilmiştir. 16 bitlik bir veri yolu kullanılır ve ilk defa dar bir veri yolundan yüksek hızlar bu ram'de elde edilmiştir. Günümüzde kullanılan en son teknolojidir. 1.6GB/sn hızındadır.
Yorum bulunmamaktadır.