Bu sitedeki her şey Sevgi ile kodlanmıştır.

Kategori Listesini Göster

ROM nedir ve çeşitleri nelerdir? BIOS nedir?


FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır


ROM yani silinebilir – okunabilir bellek, bilgileri kalıcı olarak saklayan belektir. İçerisine bilgiler bir kere yazılır, bu belleklere ilk yazma işlemini üreticileri gerçekleştirir. Bu yazma işlemi, biçimlendirilme ve silme sonrasında cihazın çalışmayı sürdürebilmesi için yüklenen yazılımdır. RAM’de olduğu gibi bu belleğin de birçok çeşidi bulunmaktadır. Gelin bu çeşitlere ve nerelerde kullanılıp, hangi özelliklere sahip olduklarına birlikte göz atalım.

  • PROM (Programlanabilir ROM): Standart ROM’dan farkı programlanabilir olmasıdır. Bir kerelik bilgi yerleşimi yapılır.
  • EPROM (Silinebilir - Programlanabilir ROM): RAM'lerin elektrik kesildiğinde silinmesi sorunu, ROM'larda da bilgi yazılırken oluşunca bu sorunu ortadan kaldırmak için yeni bir ROM üretilmesi ve ayrıca bunun silinebilir olması isteği de doğdu. Bunun sonucunda EPROM’lar üretilmiştir. Bu ROM kızılötesi ile istediğiniz kadar yazılıp silinebilir bir hal aldı.
  • EEPROM (Elektrikle Silinebilir - Programlanabilir ROM): Bu ROM’da silme işlemi elektrikle yapıldığı için EPROM’dan daha fazla tercih edilir. Bilgisayarlarımızda bulunan BIOS bir EEPROM’dur.
  • Flash ROM: EEPROM ile aynı aileden olan bu ROM, EEPROM aynı anda 1byte’lık işlem yaparken, Flash ROM’un 512 byte'lık işlem yapması ile öne geçer. Bu sebeple diğer tüm ROM’lara göre çok daha hızlıdır.

BOIS Nedir?

BIOS yani asıl adı ile Basic Input Output System bir EEPROM’dur. Bu EEPROM’un bir bölümünde fabrika ayarları bulunmaktadır, bir diğer kısmı ise CMOS dediğimiz EEPROM’un üzerinde değişiklikler yapabilmemize olanak sağlayan bir EEPROM kopyasıdır. BIOS bilgisayarımız için gerekli olan temel bilgileri içeren bir birimdir. Dört farklı görevi bulunur. Bunlar;

  • Bilgisayarın açılışını sağlamak.
  • Bilgisayar ile ilgili çeşitli bilgileri özel alanlara yazmak.
  • Anakartın özelliklerini yönetmek.
  • Bilgisayarımız üzerinde bulunan ve bilgisayarımızın çalışabilmesi için gerekli olan donanımları ve bu donanımlara ait kartları algılamak ve herhangi bir sorunları olup olmadığını denetlemektir.

Günümüzde bilinen BIOS üreticileri ise Phoenix Bios, AWARD, American Megatrends’dir. Ayrıca BIOS’lar üzerinde bulunan ve bilmemiz gereken bir diğer şey ise BIOS pilidir. Bu pil, BIOS içerisindeki tarih, saat ve buna benzer güncellenmesi gerek bilgilerin güncellenebilmesi için gereken enerjiyi sağlayan kaynaktır. BIOS’lar için 2,5 voltluk piller kullanılır ve bu piller kendi kendilerini şarj ederler.


  1. Yorum bulunmamaktadır.

Bu yazıya yorum göndermek ister misiniz?

Dikkat: Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.
Not: Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.
Yukarı Çık