Fiziksel güzellik, ilk olarak doğuştan gelse de bunu korumak için genel sağlığımızın da iyi olması gerekir. Diğer bir deyişle güzel bir cilt, içten dışarıya doğru başlar. Düzenli uyku ve egzersizin yanı sıra en önemli etken, sağlıklı beslenmedir. Beslenmemiz iyi değilse genel sağlık sorunlarının yanı sıra cilt sorunları da baş gösterir. Nitekim cilt problemleri, sindirim sağlığınızın genel bir göstergesidir ve genel sindirim sağlığınız hakkında fikir verir.
AYRICA: Cildin Bozulmasına Neden Olan Hatalar Nelerdir?
1930'lardan beri sindirim ve cilt sağlığı arasında bir bağlantı olduğu düşünülmekteyken, modern araştırmalar ile birlikte kesinlikle önemli bir bağlantı olduğu doğrulanmıştır. Güzel bir cilt için de sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak önemlidir.
AYRICA: 10 Yaş Genç Göstermenize Yardım Edecek Gıdalar
Sindirimle İlişkili Cilt Problemleri ve Çözümleri
1.) Kuru Cilt
Kuru ciltler, sıvı kaybına atfedilse de aynı zamanda düşük yağlı bir diyetle de ilişkilendirilir. Kuru cildi rahatlatmak, yemeklerinizi planlarken düşünülen ilk şey olmayabilir. Ancak vücudumuzun geri kalanında olduğu gibi cildimiz de kendini yenilemek ve iyileştirmek için belirli besin maddelerine ihtiyaç duyar.
AYRICA: Cilt Tipleri ve Cilt Tiplerinin Özellikleri Nelerdir?
Sağlıklı gıdalar, cildinizin pürüzsüz ve esnek olması için hücresel bir seviyede çalışırlar. Cilt bakımı uzmanlarına göre, tuz içeriği yüksek ya da koruyucu içeren gıdalar tüketmek kuru cilt problemlerine neden olur.
AYRICA: Cilde İyi Gelen Bitkisel Yağlar Nelerdir? Nasıl Faydaları Olur?
Kuru Cilt için Çözümler
Uzmanlar, cildinizi nemlendirmek için Omega-3 yağ asitleri gibi iyi yağ içeren yiyecekler yemenizi önermektedir.
- Cildinizi nemli tutmak için su tüketimine dikkat etmelisiniz. Günlük su tüketimi, idrar rengini su rengine getirecek şekilde olmalıdır.
- Somon, ringa, ton ve alabalık gibi yağlı balıklar, cilt nemini korumaya ve cildinizin bariyerini güçlendirmeye yardımcı olan yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerir.
AYRICA: Cilt Maskeleri Nelerdir? Cilt Maskeleri Nasıl Uygulanır?
- Kuruyemişler, uzun süredir cilt bakımının kurtarıcısı olarak lanse edilen E vitamini bakımından zengin yiyeceklerdir. E vitamini, cildi oksidatif hücre hasarından korur ve UV ışınları gibi dış kaynaklardan gelen hasarlara karşı da koruma sağlar.
- Avokado, cildi nemli tutmaya yarayan C, E ve tekli doymamış yağların mükemmel bir kaynağıdır.
- Turuncu ve sarı sebzeler, beta-karoten içerir. İçerdiği antioksidan, kuru ciltlerle mücadeleye ve cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur. Bu sebzelerin çoğunda aynı zamanda vücut dokularının onarılmasına ve kolajenin üretilmesine yardımcı olan A ve C vitaminleri de bulunur.
2.) Akne, Sivilce
Sindirim sistemi, gıdalardan alacağımız yararların yanı sıra toksinlerin giderildiği ana yerdir. Sindirim sağlığımız iyi değilse egzama, kızarıklık ve donuk cilt problemleri görülebilir.
AYRICA: Cilt Lekeleri ve Sivilce İzleri Nasıl Gizlenir? (Video)
Cildiniz de vücudunuzun en büyük organı olduğu için sindirim sağlığı iyi değilse sivilce ve diğer cilt problemleri oluşması şaşırtıcı değildir.
AYRICA: Yağlı Ciltler Nemlendirici Kullanmalı mı?
Akne ve Sivilce için Çözümler
- Sivilceye karşı koymak için beslenmenizden yüksek miktarda işlenmiş şeker, süt, glüten ve soya içeren gıdaları en az üç hafta süreyle uzaklaştırın. Uzmanlar, bu gıdaları diyetinizden çıkarmanın sivilceleri ortadan kaldıracağını ve cildinizin iyileşmesine izin vereceğini düşünüyor.
- Ayrıca omega-3 yağ asitleri, antioksidan, C ve E vitaminleri bakımından zengin yiyecekleri ve yüksek miktarda su içeriği olan gıdaları yemeniz önerilmektedir.
AYRICA: Pürüzsüz ve Yumuşak Cilt için Ne Yapmalı? Öneriler
3.) Sedef Hastalığı
Sedef hastalığı, çoğunlukla dirsek ve dizlerde gümüşi pullarla veya kızarık şekilde kaşıntılı cilt lekeleri olarak kendini gösterir. Bunlar dış cilt katmanlarındaki hücrelerin hızla büyümesi ve çoğalması nedeniyle oluşur.
AYRICA: Yaşlılık İzlerini Gizlemek için Neler Yapılabilir?
Güneş yanığı, alkol, sigara, obezite ve stres ile birlikte bazı tetikleyici gıdalar, salgınlara neden olur. Doktorun tavsiyesiyle birlikte bazı gıdaların diyetinizden çıkarılması ile salgına sebep olacak gıdalar tespit edilebilir.
AYRICA: Yaşlanmayı Hızlandıran Etkenler Nelerdir?
Sedef Hastalığı için Çözümler
- Balık yağı veya soğuk preslenmiş fıstık ve tohum yağlarından gerekli yağ asitlerini (EFA'lar) içeren bir diyet, bunları önlemede önemlidir.
- Diyetinizin doymuş yağ oranı düşük olmalı ve zerdeçal, kırmızı biber, zencefil, kimyon, rezene, biberiye ve sarımsak gibi antiinflamatuar besinler de içermelidir.
AYRICA: Günlük Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?
4.) Egzama
Egzama genelde kaşıntılı, yamalı kızarıklık şeklinde çoğunlukla ellerde başlamakla birlikte vücudun herhangi bir yerinde görülebilen bir cilt problemidir. Bu hastalık, çocuklarda daha sık görülürken, birçok yetişkin de bunu gözlemleyebilir. Birçok tetikleyici olmasına rağmen, en yaygın olanı gıda hassasiyetidir.
AYRICA: Yüz Güzelliği için Ne Yapılmalı? Yüz için Güzellik Sırları
Egzama için Çözümler
- En yaygın tetikleyici gıdalar süt, yumurta, balık, peynir, fındık ve gıda katkı maddeleridir. Önemli olan adım, diyetinizdeki tetikleyici gıdaları anlamak ve bunları ortadan kaldırmaktır.
- Egzama tedavi olunarak daha kolay engellenebilir, ancak alevlenmeler olduğunda da omega-3 yağları, çinko ve E vitamini yüklü gıdalar semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanın önemini anlamalıyız. Ayrıca sindirim sağlığı güzel cildin anahtarıdır. Biri size güzelliğin sadece dışarıdan olması gerektiğini söylerse ona, bu konunun dışarıdan bakımın yanı sıra bağırsak dahil içeriden kaynaklı daha derin bir kavram olduğunu söyleyin. Cilt problemleri hakkında farklı görüşleriniz varsa, aşağıdaki yorum alanından bize yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek yazılar:
- İp Atlamanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Otistik Bebek Belirtileri - Otistik Bebekler Neler Yapamaz?
- Dar Gelen Kıyafetler Nasıl Genişletilir? (Kapsamlı Anlatım)
- Dar Gelen Çizme, Ayakkabı, Bot Nasıl Genişletilir? Etkili Yöntemler!
- Evlilik Korkusu Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Yenilir?
- Ameliyattan Sonra Neden Kilo Alınır? (5 Ana Sebep)
- Koroid Pleksus Kisti Nedir? Geçmezse Ne Olur?
- Hafta Hafta Gebelik Ultrason Görüntüleri (1-14 Hafta)
- Hamilelikte Hafta Hafta Karın Büyümesi (Resimli 1-14 Hafta)
- Hafta Hafta Gebelik - 1 Haftalık Gebelikte Neler Olur? (Detaylı)
Yorum bulunmamaktadır.