Uzun süredir sunucu bazlı araştırmalarım sonucunda, kendi çapımda belli bir seviyede bilgi birikimine sahip oldum. Ve her zaman ki gibi de bildiklerimi sizler ile paylaşmaktan keyif alacağım. Birçok sitede VDS ile VPS kavramları ile ilgili bilgiler yer alıyor. Fakat bu açıklamaların aşırı derecede teknik kelimeleri içermesi, anlama hususunda bir takım sıkıntıların ortaya çıkmasını beraberinde getirebiliyor. Bu doğrultuda ben, naçizane bilgilerimi en yalın bir biçimde sizlere anlatmaya çalışacağım. En azından VDS ve VPS kavramları arasındaki mutlak farkları merak eden arkadaşlarımızın da aydınlanmasını sağlamış olacağıma inanıyorum.
VPS Nedir? Ne Değildir?
VPS, ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile elde edilen bir sanal sunucudur. Bu doğrultuda VPS sahipleri tek bir işletim sistemini kullanmak durumundadırlar. Atanan RAM ve CPU miktarları, ana sunucuda yer alan herkes tarafından ortak olarak kullanılmaktadır. Bu durum da, aşırı derecede CPU tüketen bir VPS'nin, diğer VPS'leri de etkilemesine yol açar. Her VPS'ye ayrı ayrı özelliklerin atanması, beraberinde VPS'lerin tamamen ayrı ayrı çalıştığını düşündürebilir. Fakat bu durum hiçbir şekilde, VPS'lerin aslında ortak bir şekilde çalıştığı gerçeğini değiştirmemektedir.
VDS Nedir? Ne Değildir?
VDS ise ana sunucunun donanımsal olarak bölünmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durumda VDS'lerin tamamen birbirinden bağımsız bir şekilde çalıştığını dile getirebiliriz. Ayrıca VDS'ler farklı işletim sistemlerine sahip olabilme lüksüne de sahiptirler. VDS'lerde hiçbir şekilde, RAM ve CPU miktarları ortak değildir. Yani herkes kendi RAM ve CPU'sunu kullanmaktadırlar. Ve bu durumda da hiçbir VDS, hiçbir VDS'yi etkilememektedir. Bu yüzden VDS'lerin daha performanslı olacağı sonucuna ulaşmak yanlış olmayacaktır.
Sonuç olarak...
Aslında VPS ile VDS arasında mutlak bir sonuca ulaşmak pek mümkün olmayacaktır. Çünkü VPS'ler ana sunucunun durumuna ve performansına göre çok iyi olabilmektedirler. Lâkin siz bu riski almak istemiyor iseniz, VDS tercih edebilirsiniz. Ayrıca VDS'lerde kaynakların paylaşımsız olması da beraberinde tüm kaynaklarınızı sadece sizin kullanabilmenizi sağlamaktadır. Bu da alacağınız performansın pekişmesini sağlamaktadır.
Elbette performans için tek etken bu değildir. Dolayısı ile genel olarak VDS'nizin özellikleri vs. eğer ki sağlıklı denebilecek seviye de ise, VDS ile uzun süre sıkıntısız bir şekilde yayın yapabilirsiniz. Fakat yine de sitelerinizin durumuna göre tercih yapmanız daha iyi olacaktır.
Süper anlatım olmus kafamdaki karısıklık gitti simdi yun sitem icin idal altyapı kafamda canlandı tesekkurler
Gerçekten googleda arayıp durduğum soruya cevap buldum.Teşekkürler
Günlerdir kafamı kurcalayan bir konuydu bu ikisi arasındaki fark. Sayenizde kafamdaki karışıklık gitti. Teşekkürler.
Merhaba,
Bizi takip ettiğiniz için biz teşekkür ederiz.
Teşekkürler... buradan Vds lerin ayrı bir donanınım olduğu ortaya çıkıyor, yalnız bu satan firma için maliyetli değilmi? her vds için ayrı kasa gibi düşünürsek maliyetli gibi geldi bana....
Günlük 10bin hit alan iş ilanları sitemiz için yeni bir sunucu arayışındaydık ki bu yazıya denk geldik. Hali hazırda VDS kullansak da 6gb ram bize yetmemekte. Yurtdışı lokasyonlu iyi bir hosting firmasına taşınmayı düşünüyoruz. Bu konuda bize fikir verebilirseniz çok memnun oluruz.