Günümüzde en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden WordPress, kullanıcı (yazar) bazlı bazı seviyelere ve bu bağlamda da yetkilere sahip. Ve bunları iyi bilmemiz, ekibimizi oluştururken oldukça önem arz ediyor. Gerek işlevselliğini kavramak için, gerek güvenlik konusunda. Bu çerçevede sizlerle, WordPress'te bulunan mevcut kullanıcı seviyelerini ve yetkilerini aktarmak istiyorum. Umarım yararlı olur. Böylelikle, hangi kullanıcı seviyesinin, hangi yetkilere sahip olduğunu, daha iyi bileceğinizi düşünüyorum. Dilerseniz anlatıma geçelim.
WordPress İçin Kullanıcı Seviyeleri ve Yetkileri
- Abone: Adından da belli olabileceği gibi, oldukça kısıtlı bir kullanıcı seviyesidir. Hâli ile sahip olduğu yetkiler de bir o kadar sınırlıdır. Web sitenizde, yalnızca yorum gönderebilirler. Yani yorum formu kullanıyorsanız, mevcut ziyaretçilerinizin, varsayılan olarak bu yetki seviyesine sahip olduğu dile getirilebilmektedir. Güvenlik açısından hiçbir sorun teşkil etmeyecek bir yetkilendirme seçeneği olup; herhangi bir şekilde yazı gönderme vb. gerçekleştiremez.
- İçerik Sağlayıcı: Bu kullanıcı seviyesinde, ilgili kullanıcı, dilediği gibi yazabilir ve yazılarına görsel ekleyebilir. Ancak yazılarını kendi istediği gibi yayımlayamaz. Yani yazılarını yayımlamak için, daha yetkili bir kullanıcı grubunun iznine ihtiyaç duyar. Dolayısı ile, yazıları incelemeden yayımlamıyorsanız, bu kullanıcı seviyesini düşünebilirsiniz.
- Yazar: Bu yetki ise, ilgili kullanıcıya, biraz daha rahat oyun alanı sunar. Yani yazılarını onaya ihtiyaç duymadan yayımlayabileceği gibi; yorumları da direkt, onaysız bir biçimde, yayımlanır. Ek olarak, kendi yazılarını istediği gibi kaldırma veya düzenleme yetkisine de sahiptir.
- Editör: Yönetici'den sonra en çok yetkiye sahip kullanıcı grubudur. Yani yorumları düzenleyebilir, yazıları yayımlayabilir ve istediği şekilde sayfaları, bağlantıları veya kategorileri düzenleme yetkisine sahiptir. Bu bağlamda, çok güvendiğiniz ilgili kullanıcı için, bu tip bir yetki düşünebilirsiniz. Çok geniş bir yetki yelpazesine sahip olduğu için, bu yetkiyi vereceğiniz ilgili kullanıcıyı iyi tanımanızda fayda var.
- Yönetici: Eklentilerden, tüm mevcut operasyonlara kadar, düzenleme ve kaldırma yetkisine sahiptir. WordPress ile varsayılan gelen "admin" kullanıcısına ait tüm yetkiler olarak dile getirilebilmektedir. Dolayısı ile her şeyi yapma hakkına sahip olduğu için, bu yetkiyi vermek istediğiniz kişiyi daha da dikkatli seçmenizde, güvenlik çerçevesinde, fayda var.
Yorum bulunmamaktadır.